"Це не лише проблема України". Глава міноборони Нідерландів оцінила ймовірність нападу РФ на країни НАТО

У Росії "дуже агресивний, реваншистський" режим, зазначила Оллонґрен
Фото: EPA

Якщо країну-окупанта РФ не зупинити в Україні й вона буде задоволена підсумками своєї агресії, то Росія на цьому не зупиниться. Таку думку в інтерв'ю "Європейській правді", яке опублікували в YouTube 24 серпня, висловила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен.

"Вона [РФ] не зупиниться в Україні. […] Тоді в якийсь момент нам безпосередньо також загрожуватиме російська агресія проти держав Євросоюзу й НАТО. Тому ми маємо зробити все, що в наших силах, щоб переконатися, що Україна не зупиниться, а Росія не переможе", – наголосила Оллонґрен.

Журналіст уточнив, чи вірить міністерка, що РФ може напасти навіть на членів НАТО.

"Ну, ви ж бачите, який режим зараз у Росії. Дуже агресивний, реваншистський, який мріє про повернення до старих часів, про відновлення Радянського Союзу і царської імперії. А це означає, що східна частина країн НАТО, східна частина Європейського союзу вже перебуває під прямою загрозою, – відповіла Оллонґрен. – І важливо, щоб ми говорили, що це не лише проблема України, це спільна європейська проблема, що це проблема НАТО".

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів у Донецькій та Запорізькій областях.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що якщо Україна впаде, то Росія піде на балтійські держави – в Естонію, Литву, Латвію. І тоді будуть воювати і гинути громадяни країн – членів НАТО, вказав президент.