"Це те, що хоче Путін". Яценюк розкритикував слова Зеленського про індивідуальні зустрічі з лідерами "Нормандської четвірки"

Яценюк виступив за залучення в переговори в нормандському форматі США та Великобританії
Фото: Kyiv Security Forum / Facebook
Президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо зустрічі в нормандському форматі в доступному для огляду майбутньому не відбудеться, він окремо зустрінеться з лідерами "Нормандської четвірки" – канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Еммануелем Макроном та президентом РФ Володимиром Путіним. Така ініціатива навряд чи дасть результат, який потрібен Україні, вважає голова Київського безпекового форуму, прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках Арсеній Яценюк.

Прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках Арсеній Яценюк 10 березня на Київському безпековому форумі заявив про неприпустимість проведення індивідуальних зустрічей із лідерами країн нормандського формату. Трансляцію ведуть у YouTube.

Так він відреагував на слова президента України Володимира Зеленського, який напередодні сказав, що готовий зустрітися з лідерами "Нормандської четвірки" – канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Еммануелем Макроном та президентом РФ Володимиром Путіним окремо, якщо саміт не відбудеться.

"Ми завжди підтримуємо ті ініціативи президента, які є проукраїнськими. Але ця ініціатива навряд чи дасть той результат, який необхідний для України", – сказав Яценюк.

За його словами, нормандський формат розвалиться, коли почнуться персональні зустрічі. "Це саме те, що хоче Путін", – підкреслив голова форуму.

"Нормандський формат був започаткований у 2014 році. А за 70 років до цього союзні війська висадилися в Нормандії, і тоді розпочався шлях до звільнення Європи. У новому нормандському форматі, де є Франція і Німеччина, повинен бути шлях до звільнення Європи від російської імперської агресії. І в цьому форматі повинні бути присутні США і Великобританія як підписанти Будапештського меморандуму. І саме наші союзники повинні стати пліч-о-пліч з Україною для того, щоб повернути мир на територію України на українських умовах", – додав він.

2014 року Росія окупувала Крим і почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Востаннє саміт лідерів "Нормандської четвірки" проводили більше ніж рік тому – 9 грудня 2019 року в Парижі. У його підсумковому комюніке написано, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил та засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості було виконано частково.

Очікували, що наступний саміт відбудеться в березні – квітні 2020 року, однак цього не сталося.