"Це залежить від того, що ви хочете вважати Путіним". Буданов заявив, що в Херсонську область приїжджав двійник російського президента

Путін особисто не прилітав у Херсонську область України, це був двійник лідера країни-окупанта, вважає Буданов
Фото: EPA

Тимчасово окуповані українські території в Херсонській і Луганській областях у квітні відвідував двійник російського президента Володимира Путіна, а не він сам. Про це начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України Кирило Буданов заявив в інтерв'ю агентству "РБК-Україна", опублікованому 24 квітня.

На запитання, чи міг на окупованих територіях України побувати двійник глави Кремля, Буданов уточнив: "Це залежить від того, що ви хочете вважати Путіним". Водночас, за його інформацією, "у будь-якому разі це був двійник".

"Цього разу, до речі, коли нібито Путін приїздив нібито на південь [України], вони взагалі трохи недопрацювали, тому що кожну його поїздку є певний протокол, який вони не порушують ніколи. Його має супроводжувати певний літак, військово-президентський борт. Цього разу вони його забули. Проколи бувають", – розповів глава ГУР МО.

Буданов додав, що сам візит у Херсонську й Луганську області, про який оголосила Росія, справді був. Коли саме Путін незаконно приїжджав в Україну, він не прокоментував.

Контекст:

18 квітня пресслужба Кремля оприлюднила відео, де розповідають про візит Путіна на тимчасово окуповані українські території (без прив'язки до дати). Повідомляли, що Путін побував "на херсонському напрямку" і в Луганській області, вислухав доповіді командування окупантів, привітав російських військовослужбовців зі святом Великодня й "подарував їм копії ікон".

Під час дарування ікон президент РФ сказав фразу: "Зараз ось Великдень буде, так?", яка може свідчити про те, що подорож Путіна відбулася до 16 квітня. Незабаром після публікації відеосюжету про подорож Путіна на сайті Кремля фразу відредагували, з аудіодоріжки зникло слово "буде".

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков 18 квітня заявив, що Путін побував на тимчасово окупованій Росією території Херсонської області нібито 17 квітня і додав, що Великдень у РФ триває 40 днів. "Тому це просто помилково вхопилися за цю фразу і відразу й почали робити гіпотези того, чого не було", – сказав Пєсков.

Проаналізувавши відео з поїздки, журналісти дійшли висновку, що Путін зустрівся з російськими військовими на базі відпочинку "Бригантина" в селі Щасливцеве Херсонської області. Звідти до передової приблизно 150 км.