У Харківській області окупанти для контролю за зв'язком та інтернетом ставлять обладнання оператора РФ – розвідка

У Харківській області є проблеми з електрикою
Фото: ЕРА

На окупованій території Харківської області росіяни намагаються дезінформувати населення, стверджуючи про майже захоплений Харків. Про це 24 квітня проінформувало у Facebook Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

"Російські військовослужбовці та співробітники ФСБ намагаються деморалізувати місцеве населення, поширюючи інформацію, начебто "це Україна вимкнула електропостачання населених пунктів", а також що "Харків уже майже окупований росіянами", – ідеться в повідомленні.

Розвідка зазначає, що загарбники три дні ходили дворами українців і шукали електрогенератори, забираючи їх для своїх потреб.

За даними ГУР, одночасно окупанти "посилюють контроль за телефонними та інтернет-мережами", установлюючи в Харківській області обладнання російського мобільного оператора "Мегафон".

"Впроваджується розрахунок російськими рублями, а місцеве населення агітують виїжджати до РФ для здійснення покупок товарів та ліків", – розповіли у військовій розвідці України.

За її інформацією, окупанти здивовані активністю та самоорганізацією українців, коментуючи це так: "У Росії все було б по-іншому, ніхто б не займався волонтерством".

У Великобурлуцькому районі волонтери відмовляються від російської "допомоги", самі збирають гроші та розносять по домівках харчові продукти й ліки для малозабезпечених осіб, а "у Куп'янському районі, де відсутнє водопостачання, волонтери організували доставляння технічної води для людей похилого віку".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Харків та область окупанти обстрілюють із перших днів масштабного вторгнення, яке почалося 24 лютого.

21 квітня голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов говорив, що у Харківській області 22 із 56 об'єднаних територіальних громад перебувають під тимчасовою окупацією, частину з них армія РФ використовує як транзитну зону.

Харків окупантам захопити не вдалося, хоча під час боїв деякі групи росіян потрапили в межі міста, – їх знищили сили оборони.

Наразі окупанти обстрілюють Харків з артилерійського та реактивного озброєння, знищуючи цивільну інфраструктуру міста.