У Харківській області в держзраді підозрюють вісьмох місцевих чиновників та депутатів, сімох поліцейських і голову суду

Фільчаков розповів про чиновників Харківської області, яких підозрюють у держзраді
Фото: пресслужба Харківської обласної прокуратури
У Харківській області в держзраді підозрюють вісьмох посадовців та місцевих депутатів. Про це в інтерв'ю "Укрінформу", опублікованому 1 червня, повідомив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

Серед підозрюваних – четверо голів територіальних громад: Куп'янської, Південноміської, Балаклійської, Старосалтівської.

"Наразі голови Південноміської, Старосалтівської громад, депутат Солоницівської селищної ради Харківського району та секретарка Вільхівської сільської ради є підозрюваними та перебувають під вартою", – повідомив Фільчаков.

Крім того, правоохоронці заочно повідомили про підозру депутата Липецької сільської ради Харківського району, мера Балаклії та депутата Ізюмської міської ради від ОПЗЖ – за інформацією прокуратури, він перейшов на бік ворога і збирав відомості про учасників АТО/ООС, членів тероборони, місцевих правоохоронців.

Журналісти уточнили, чи все однозначно з діями міського голови Балаклії Івана Столбового, який, на відміну від свого колеги з Куп'янська, не першого ж дня окупації здав місто, а ще два тижні намагався підтримувати життєдіяльність своєї громади й роздавав продовольство.

"Можу констатувати, що під час досудового розслідування прокурорами та слідчими зібрано достатньо доказів у скоєнні обома цими посадовцями інкримінованого злочину", – відповів Фільчаков.

За його словами, співробітників прокуратури, які б зрадили присягу та погодилися на співпрацю із загарбниками, в області не було.

"Прикро, але серед поліцейських, які, ризикуючи своїм життям, працюють із першого дня війни, знайшлися зрадники. Наразі повідомлено про підозру сімох поліцейських за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану", – сказав керівник обласної прокуратури.

Крім того, за фактом підготовки до державної зради заочно повідомили про підозру голову Вовчанського районного суду Ірину Уханьову. Вона, за даними слідства, вступила у змову з представниками РФ, які окупували місто Вовчанськ Чугуївського району, та сприяла утворенню так званого судового органу РФ.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

27 лютого міський голова Куп'янська Геннадій Мацегора, обраний 2020 року від ОПЗЖ, у відеозверненні заявив, що йому зателефонував "командир батальйону російських військ із пропозицією переговорів, інакше місто штурмуватимуть з усіма наслідками", і він "вирішив брати участь у переговорах, щоб уникнути людських жертв та руйнувань".

В Офісі генпрокурора заявили, що Мацегора перейшов на бік РФ і допомагав загарбникам у підривній діяльності проти України.

За інформацією голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, Мацегора із сім'єю втік до Росії, як і міський голова Балаклії Іван Столбовий.