У Херсонській області звільнили з полону росіян двох голів місцевих рад – Асоціація міст України

У заручниках в окупантів залишаються ще четверо мерів та інші українські посадовці й активісти
Фото: EPA
У тимчасово окупованій Херсонській області 28 червня звільнили двох захоплених росіянами голів місцевих рад: мера Голої Пристані Олександра Бабича та сільського голову Станіслава Івана Самойленка. Про це повідомили в Асоціації міст України.

Бабича російські окупанти викрали 28 березня за патріотичну позицію та відмову співпрацювати з окупантами, зазначили в асоціації.

Самойленка схопили 24 червня, коли він разом із працівниками-комунальниками їхав на аварійну ділянку для ремонту електричної мережі.

"На жаль, ще четверо міських голів залишаються в полоні, їхня доля невідома", – повідомили в асоціації.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

28 червня вранці озброєні співробітники Росгвардії та, найімовірніше, ФСБ РФ викрали мера Херсона Ігоря Колихаєва, повідомила його радниця.

Контекст:

Російські окупанти зайшли на територію Херсонської області 24 лютого з боку тимчасово окупованого Криму. Херсон – єдиний обласний центр, який їм удалося захопити.

РФ, імовірно, орієнтована на довгострокову окупацію Херсонської області, вважає британська розвідка.

Уже після окупації у низці населених пунктів Херсонської області проводили проукраїнські мітинги, зокрема у Херсоні, Каховці, Генічеську і Новій Каховці. 9 березня російські окупанти через спротив жителів Херсона ввели в регіон підрозділи Росгвардії, які затримують протестувальників.

7 червня постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева казала, що на окупованій території Херсонської області російські військові тримають у підвалах і катують приблизно 600 осіб.

20 червня віцепрем'єр-міністерка міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук розповідала, що Росія утримує у полоні понад 1500 цивільних українців, але офіційно через Червоний Хрест підтвердила наявність лише 120 полонених цивільних.