У Лимані перебуває приблизно 5 тис. російських окупантів, вони хотіли вийти з міста, але їм заборонило командування – Гайдай

За інформацією Гайдая, у Лимані заблоковано угруповання з приблизно 5 тис. російських військових
Фото: Луганська ОВА / Гайдай Сергій / Telegram
У заблокованому українськими силами Лимані Донецької області перебуває приблизно 5 тис. російських окупантів, російське командування не дозволило їм вийти з міста, заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. Про це він написав у Facebook.

"Окупанти, затиснуті в Лимані, попросили російське командування дозволити вийти з міста, але отримали відмову. Угруповання з 5 тис. рашистів має три варіанти розвитку подій: спробувати вирватися, усім разом загинути або здатися", заявив голова ОВА.

За словами Гайдая, можливості підвезення боєкомплекту росіянам в оточене місто або спокійний вихід із населеного пункту вже перекрито.

"Після звільнення Лимана далі на черзі може бути Кремінна, потім може бути "трикутник" – Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ", – прогнозує голова ОВА.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Окупанти захопили Лиман навесні. 27 травня голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомляв, що окупанти зайняли більшу частину Лимана.

Наприкінці серпня – на початку вересня українські військові почали контрнаступ на півдні та сході країни і до 23 вересня на сході звільнили, за словами президента, приблизно 9 тис. км&³2; території.

Наприкінці вересня у соцмережах з'явилася інформація про те, що українські військові оточують війська окупантів у районі Лимана. 29 вересня в Інституті дослідження війни заявили про "потенційно неминучу" поразку росіян у Лимані.

30 вересня спікер східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий підтвердив, що операція щодо оточення російського угруповання в районі Лимана зараз "на етапі завершення". За його словами, під вогневим контролем ЗСУ "фактично всі підходи, логістичні шляхи противника, якими він доставляв боєприпаси і живу силу". Череватий наголосив, що бої тривають.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк згадав Іловайську трагедію і заявив, що тепер "просити про вихід із Лиманського котла" доведеться РФ.

30 вересня президент Володимир Зеленський повідомив, що ЗСУ звільнили селище Ямпіль неподалік від Лимана, і зазначив, що "всі чули, що відбувається в Лимані".