У Маріуполі пройшов мітинг єдності проти "русского мира"

Маріупольці заявили, що ніхто не заважає їм розмовляти російською мовою
Фото: Ирина Прудкова / Facebook

У мітингу, який розпочався з виконання гімну України, взяло участь кілька сотень маріупольців. Люди прийшли на захід із плакатами: "З Україною в серці", "Русский мир – це війна", "Маріуполь без рашизму", "Опоблок – це тероризм", повідомив сайт Маріуполя.

30 квітня в Маріуполі Донецької області відбувся мітинг єдності "Маріуполь – це ми", під час якого жителі міста заявили про свою любов до України й виступили проти маніпуляцій Опозиційного блоку щодо утисків російськомовного населення, повідомив сайт міста Маріуполя.

У мітингу, який розпочався з виконання гімну України, взяло участь кілька сотень маріупольців. Люди прийшли на захід із плакатами: "З Україною в серці", "Русский мир – це війна", "Маріуполь без рашизму", "Опоблок – це тероризм".

Учасники акції заявили, що ніхто не заважає їм розмовляти російською мовою – ні вдома, ні на вулиці, ні на роботі, а також підкреслили, що не піддадуться на провокації з боку Опозиційного блоку, спрямовані на розкол суспільства та створення вогнища напруженості, аналогічного 2014 року.

Окремо на мітингу говорили про депутата міської ради Андрія Федая, який, на думку жителів Маріуполя, "розгойдує" ситуацію в місті.

"Якщо хтось хоче жити в Америці, то він збирає речі й переїжджає, якщо хоче жити в Польщі, то він продає нерухомість та їде, і тільки ці люди хочуть, щоб Росія прийшла сюди", – сказав один із промовців.

За підсумками заходу маріупольський волонтер і журналіст Ірина Прудкова опублікувала у Facebook фоторепортаж із місця події. "Маріуполь учора, сьогодні, завтра", – написала вона.

21 квітня в партії "Опозиційний блок" заявили про початок всеукраїнської кампанії зі збирання підписів під списком вимог до влади. Серед вимог – "припинити війну і повернути мир в Україну; забезпечити право говорити й слухати рідною мовою; припинити фальсифікацію історії; забезпечити людям гідне життя й роботу; зупинити репресії та наступ нацизму".

26 квітня в Маріуполі Опозиційний блок встановив майже 30 наметів, у яких активісти роздавали листівки про утиски російськомовних та закликали зупинити "наступ нацизму в Україні", повідомив народний депутат України Єгор Фірсов у Facebook.

27 квітня в партії заявили, що зібрали майже 100 тис. підписів під своїми вимогами до влади.