У Мелітополі лише 10% жителів погодилися підтримати псевдореферендум через страх імовірних тортур із боку окупантів – мер

У Мелітополі окупанти хапають людей посеред вулиці і змушують голосувати, зазначив Федоров
Фото: EPA (архів)
У тимчасово захопленому Мелітополі Запорізької області лише 10% жителів погодилися підтримати псевдореферендум, побоюючись імовірних тортур і примусів з боку російських окупантів.

Про це 26 вересня на брифінгу, який транслювали в YouTube медіацентру "Україна", повідомив мер міста Іван Федоров.

"Рашисти зіштовхнулися з першою проблемою, коли не змогли знайти необхідної кількості членів так званих виборчих комісій. Наші мешканці не захотіли колаборувати... Учора... на третій день цього фейкового голосування вони [окупанти] змогли знайти лише 20% мешканців, які б погодилися взяти участь у цьому фейковому референдумі, – розповів Федоров. – Далі цікавіше: із 20% людей, яких вдалося знайти, лише 10% погодилися підтримати фейковий референдум, сказали: "Так".

На думку мера, "це точно не їхні думки, а страх через ті тортури, ті примуси, які сьогодні чинять рашисти на території міста Мелітополь".

"Наприклад, голосування відбувається у супроводі автоматників, людей зі зброєю, рашистських солдатів… Людей просто хапають посеред вулиці і змушують голосувати як самим, так і в цілому за родину", – зазначив Федоров.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після нападу на Україну російські окупаційні війська захопили частину території Запорізької області. 26 лютого після боїв зі Збройними силами України окупанти зайшли до 150-тисячного Мелітополя.

Федоров повідомив уранці 23 вересня у Telegram про вибух у місті. Він зазначив, що люди бояться виходити з дому і цей страх на руку окупантам: у перший день подомового "голосування" на псевдореферендумі росіянам потрібно, щоб усі тихо сиділи вдома.

Напередодні так званого референдуму, як повідомляв Федоров, 22 вересня окупанти влаштували теракт у Мелітополі, щоб звинуватити в ньому українську владу.

Із 23-го до 27 вересня на тимчасово окупованих територіях Запорізької, Херсонської, Донецької і Луганської областей України проводять псевдореферендуми про приєднання регіонів до Росії. Україна та міжнародна спільнота заздалегідь заявили, що не визнають результатів цього незаконного голосування і воно не матиме жодної юридичної сили з погляду міжнародного права. Президент РФ Володимир Путін, зі свого боку заявив, що Росія підтримає "референдуми" і визнає їхні результати.