У Міноборони України відреагували на намір Держдуми ввести заборону на обмін військових полку "Азов"

Переговорний процес та операція з порятунку захисників Маріуполя з "Азовсталі" триває, сказала Маляр
Фото: Ганна Маляр / Facebook
Заяву Держдуми Росії щодо ймовірності введення заборони на обмін українських військових із полку "Азов" на російських військовополонених розраховано на внутрішню пропаганду у РФ.

Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр 17 травня на брифінгу у Києві, трансляцію вів "Укрінформ".

Щоб повернути на підконтрольну Києву територію захисників Маріуполя, яких учора вивезли з "Азовсталі" на тимчасово окуповану росіянами територію, потрібна процедура обміну, повідомила Маляр.

"Щодо Держдуми. Ця політична заява розрахована на внутрішню пропаганду та внутрішньополітичні процеси у Російській Федерації. Із нашого боку ми можемо сказати, що переговорний процес триває", – додала вона.

Операція з порятунку військовослужбовців триває, наголосила Маляр.

"Наразі процес порятунку, сама операція триває. Ця тема дуже чутлива. Це означає, що ми не можемо поширювати інформації про її деталі, оскільки будь-яка інформація може зашкодити", сказала вона.

Сьогодні депутат Держдуми РФ від фракції "Справедливая Россия – За правду" Анатолій Вассерман запропонував заборонити обмін українських військових із полку "Азов" на російських військовополонених. У відповідь спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін доручив комітету з оборони та безпеки підготувати "таке протокольне доручення". Він назвав українських захисників "військовими злочинцями" і заявив про необхідність "робити все для того, щоб вони постали перед судом".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Завод "Азовсталь" – останній об'єкт, який у Маріуполі тримають українські військові. Серед них – бійці Національної гвардії, зокрема полку "Азов", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники та поліцейські. У бомбосховищах заводу також досі були сотні цивільних.

2 травня на територію "Азовсталі" прорвалися окупанти, там почалися активні бої, але українські захисники тримають оборону, хоча їм бракує води, їжі та ліків. Бої тривають досі.

До початку травня на "Азовсталі" перебували і місцеві жителі, які ховалися там від обстрілів окупантів. 7 травня завершили їхню евакуацію. За підтримки ООН і Червоного Хреста із заводу забрали приблизно 300 цивільних, переважно це жінки та діти, сказали в Офісі президента.

10 травня віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що всього на заводі залишається понад 1 тис. українських військовослужбовців, серед них сотні поранених.

Захисники Маріуполя просили евакуювати тих, хто перебуває на "Азовсталі", застосувавши до них процедуру extraction (переміщення до третьої країни), яка гарантує, що до кінця війни вони не повернуться до України. Однак Росія відмовлялася від такої процедури. 12 травня Верещук повідомила, що ведуть переговори з РФ щодо евакуації тяжкопоранених українських військовослужбовців з "Азовсталі" в обмін на полонених російських військовослужбовців.

Увечері 16 травня полк "Азов" повідомив, що "задля збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування і сподівається на підтримку українського народу". Яке саме рішення, у повідомленні не уточнювали. У відеозверненні командир полку "Азов", Герой України Денис Прокопенко (позивний Редіс) сказав, що "на війні немає повністю безпечних планів та операцій".

Після цього Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що з "Азовсталі" евакуювали 264 українських військовослужбовців, зокрема 53 тяжкопоранених. Їх перевезли до Новоазовська та Оленівки, які розташовані на підконтрольній бойовикам "ДНР" території. У Генштабі ЗСУ та Міноборони України повідомили, що евакуйованих захисників Маріуполя планують обміняти. На "Азовсталі" залишаються військовослужбовці, скільки саме у Генштабі не уточнили.

У ніч проти 17 травня президент України Володимир Зеленський заявив про початок операції з порятунку захисників Маріуполя. За його словами, вона "вимагає делікатності та часу". Сьогодні Верещук повідомила, що гуманітарна операція з порятунку українських військових триває.