У місії ОБСЄ заявили, що бойовики погрожували їм біля тимчасово окупованого Кремінця

Бойовики погрожували місії ОБСЄ на Донбасі
Фото: EPA

Від початку 2018 року свободу пересування спостерігачів ОБСЄ в районі тимчасово окупованого Кремінця Донецької області обмежували приблизно 20 разів, зазначили в місії.

5 березня озброєні чоловіки поруч із тимчасово окупованим Кремінцем Донецької області погрожували патрулю спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Про це йдеться у звіті, опублікованому на сайті місії.

Спостерігачі готувалися запустити безпілотник за 2 км від блокпоста терористів.

"Перед тим як вони завершили підготовку, синій автомобіль марки "Лада" (з табличками АА237 і маркуванням "поліція" російською мовою), який рухався із заходу на схід, розвернувся в бік спостерігачів. З автомобіля вийшли три чоловіки: один у камуфляжному одязі, а двоє інших у формі поліцейського типу; у кожного з них на плечі був автомат (типу АК). Вони підійшли до патруля СММ. Чоловік у камуфляжному одязі російською мовою відрекомендувався "командиром спецпідрозділу". Він заявив, що це "зона заборони польотів" і що їм не повідомляли про застосування місією БПЛА", – ідеться в повідомленні.

Спостерігачі розповіли чоловікам про мандат місії і свою діяльність. Пізніше до них під'їхав ще один автомобіль із двома озброєними людьми у камуфляжному одязі.

"Один із них, котрий керував автомобілем, був озброєний автоматом (типу АК). Двоє чоловіків вийшли з автомобіля і в агресивній формі звернулися до членів патруля місії. Співробітники СММ почули, як один із них сказав іншому російською мовою: "Готуйся!" Після цього останній пересмикнув затвор і, тримаючи палець на спусковому гачку, спрямував дуло автомата в землю", – розповіли у СММ ОБСЄ.

Потім чоловік, який назвався "командиром", говорив телефоном, а старший патруля пояснював обов'язки та повноваження місії.

"Увесь цей час чоловіки з автомобіля марки "Лада" стояли поруч (загалом було п'ять чоловіків). Команда СММ зібрала обладнання і залишила цей район о 13.03", – ідеться в повідомленні.

СММ ОБСЄ зазначила, що від початку 2018 року свободу пересування спостерігачів у районі Кремінця обмежували приблизно 20 разів.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей. РФ заперечує свою причетність до конфлікту.

СММ ОБСЄ є неозброєною цивільною місією, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України. Вона регулярно готує звіти про обстановку в країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту на Донбасі. Місія розпочала свою роботу 29 липня 2014 року. 22 березня мандат місії продовжили до 31 березня 2019 року.