"У полоні мене вбивали, змішували із землею". Київський викладач розповів свою історію музею "Голоси Мирних"

Олег Москаленко: Ти стоїш із мішком на голові й у наручниках, і тебе просто б'ють. Просто вбивають
Фото: Олег Москаленко / Facebook

Олег Москаленко – викладач МВА, бізнес-консультант, житель Северинівки Київської області. Після початку повномасштабної війни він зумів вивезти сім'ю за кордон. Повернувся і потрапив у російський полон. Його били та катували, а потім у наручниках кинули замерзати до смерті. Про свою історію викладач розповів музею "Голоси Мирних".

"Ти стоїш із мішком на голові й у наручниках, і тебе просто б'ють. Просто вбивають, – поділився Москаленко. – У полоні мене вбивали, змішували із землею".

Він розповів, що дві доби пролежав у ямі, а потім у льоху, через обмороження і травми втратив кілька пальців та частину стопи. Коли Москаленка евакуювали до Німеччини і він побачив свої фото після побиття, себе не впізнав, бо все тіло було синього кольору.

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова – це найбільший у світі архів історій мирних жителів України, які постраждали від війни. Архів музею нараховує понад 15 тис. історій.

Розповісти свою історію можна в кілька способів:

  • написати її на своїй Facebook-сторінці із хештегами #Голоса_Мирных #расскажите_свою_историю та запросити друзів і рідних приєднатися;
  • відвідати портал музею та натиснути "Розповісти історію";
  • зателефонувати на безоплатну гарячу лінію 0(800) 509 001.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

28 лютого в Україні розпочав роботу Об'єднаний центр із пошуку та звільнення полонених, який займається звільненням та поверненням на батьківщину як українських, так і російських полонених.

Україна та РФ із початку повномасштабної війни провели вже кілька обмінів полоненими.

18 березня з інтерв'ю генпрокурорки України Ірини Венедіктової стало відомо, що в Україні почали працювати спеціальні табори для військовополонених російських окупантів.

За інформацією віцепрем'єр-міністерки – міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук станом на 16 квітня, у полоні в росіян перебувало приблизно 700 українських військовослужбовців та понад 1 тис. мирних жителів України.

У ніч проти 17 травня президент України Володимир Зеленський заявив про початок операції з порятунку захисників Маріуполя. За даними британської розвідки, завод "Азовсталь", який залишався останнім оплотом спротиву в місті, покинуло 1700 людей. Тих, хто виходив із території заводу, окупанти вивезли на території, підконтрольні бойовикам "ДНР". У Генштабі ЗСУ та Міноборони України повідомили, що евакуйованих захисників Маріуполя планують обміняти.

1 травня українська омбудсменка Людмила Денісова повідомляла, що українці повертаються з російського полону з тяжкими пораненнями, сепсисом, ампутаціями від обморожень.