У посольстві США стурбовані блокуванням поставок вугілля з окупованого Донбасу

У посольстві США наголосили на важливості реформ в енергетичному секторі
Фото: ua.usembassy.gov

Сторони повинні зустрітися, щоб ужити короткострокових заходів, які дозволять законним товарам українських компаній прозоро перетинати лінію розмежування, заявило посольство США в Україні.

У посольстві США в Україні висловили стурбованість блокуванням поставок вугілля з не підконтрольних Києву територій Донбасу та закликали український уряд пришвидшити реформи в енергетичному секторі. Про це йдеться в заяві американського дипломатичного представництва.

"Ми стурбовані нинішнім перешкоджанням постачанню вугілля з неконтрольованих урядом районів Донецької та Луганської областей та його потенційним впливом на енергетичну систему України, українську економіку та громадян. Сторони повинні зустрітися, щоб ужити таких короткострокових заходів, які дозволять законним товарам українських компаній прозоро перетинати лінію розмежування, аби запобігти ускладненню ситуації для українців по обидва боки", – зазначили в посольстві.

У диппредставництві наголосили на важливості реформ в енергетичному секторі. "Виконання плану з диверсифікації поставок вугілля для України, підвищення енергоефективності та зведення до мінімуму ролі держави в енергетичній галузі призведе до зменшення можливостей для корупції та підвищення енергетичної безпеки", – йдеться в заяві.

15 лютого на засіданні Кабмін запровадив надзвичайні заходи в енергетичній системі України, спрямовані на скорочення споживання вугілля антрацитової групи.

Дефіцит вугілля на теплостанціях виник через початок товарної блокади окупованих районів сходу України ветеранами АТО з добровольчих підрозділів, які вимагають звільнення заручників.

Блокада розповсюджується і на постачання антрациту з територій, які контролюють проросійські терористи.

До 26 січня були заблоковані дві залізничні гілки в Луганській області. 2 лютого учасники блокади перекрили залізничний переїзд біля Бахмута Донецької області.

На думку прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, Україні потрібно від трьох до п'яти років, аби відмовитися від вугілля антрацитової групи.