У РФ чистки, зміщення і перестановки у військовому керівництві, Герасимова усунули – Арестович

Арестович: Не Фейгін, не Арестович, не якийсь там Подоляк, прости Господи, а російське керівництво видало оцінку своїм військовим за проведення операції
Фото: president.gov.ua

Начальник Генерального штабу Росії Валерій Герасимов формально ще залишається на своїй посаді, але фактично його усунули з неї, і російська влада вирішує, чи давати йому ще шанс, заявив радник глави Офісу президента України Олексій Арестович. Про це він сказав увечері 11 травня в ефірі каналу "Фейгин LIVE", який веде російський юрист, блогер Марк Фейгін.

"У нас є грандіозні зміни. Маленькі знаки про грандіозні зміни. Перше і найголовніше: у Росії зміщують керівництво Генерального штабу і військових. Чистки, зміщення і перестановки. За попередніми даними, Герасимова де-факто усунено. Де-юре обіймає посаду ще, зараз вирішують, давати йому тимчасове виправлення чи не давати. Це ще треба перевірити – можуть залишити, можуть сказати: "Ще раз, шанс випробувальний", – заявив Арестович.

Також, за його інформацією, зміщено командувача 1-ї танкової армії.

"Ударне елітне російське з'єднання, на яке була основна ставка і яке воювало тут у нас на півночі, воювало під Ізюмом. Не просто усунуто, на нього кримінальну справу заведено, і навіть більше, кажуть, перекваліфікація можлива за статтею "державна зрада", на секундочку", – заявив Арестович.

Окрім того, за його інформацією, у РФ змінили заступника начальника Генштабу.

"Ми зараз з'ясовуємо, чи це не начальник Головного оперативного управління, який планував це все, відповідав за планування та бойове застосування. Можливо, не він. Там поставили начальника 58-ї і поміняли командувача Центрального військового округу, перекинули", – сказав політик.

На його думку, ці зміни означають "дуже важливу річ".

"Це означає, що не ми – увага, не Фейгін, не Арестович, не якийсь там [радник глави ОП Михайло] Подоляк, прости Господи, не [азербайджанський військовий експерт Агіл] Рустамзаде, не хтось іще – саме російське керівництво видало оцінку своїм військовим за проведення операції. Сідайте, двійка. Подальша їхня доля сумна, я так розумію",  – резюмував Арестович.

Контекст:

Герасимов, за повідомленнями ЗМІ, наприкінці квітня прибув в Україну, щоб особисто командувати наступом окупантів на ізюмському напрямку в Харківській області. Ексглава МВС Арсен Аваков заявляв 1 травня, посилаючись на джерела, що Герасимова було поранено.

Радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів сказав, що МВС не може підтвердити поранення Герасимова, але має підтвердження того, що він був у районі Ізюма.

The New York Times із посиланням на джерела повідомило, що Герасимов відвідав передову на сході України, але встиг поїхати до того, як українські військові атакували російські позиції.

У Пентагоні підтверджують, що Герасимов був на сході України, але не можуть підтвердити його поранення під час бойових дій.