У РФ виявили 66 таборів із депортованими українцями – ЗМІ

РФ повідомляла про вивезення на свою територію понад мільйона українців
Фото: EPA
У Росії розміщено щонайменше 66 таборів із депортованими українцями, зокрема з Маріуполя Донецької області. Про це йдеться у розслідуванні британського видання Inews від 7 травня.

Журналісти провели аналіз повідомлень російських місцевих новин і виявили 66 таборів з українцями, розташованих у колишніх радянських санаторіях та дитячих таборах. Також відомо про розміщення українців щонайменше в одному центрі "патріотичного виховання" і навіть на території колишнього звалища хімзброї. Багато з них розташовані в таких регіонах РФ, як Сибір, Кавказ, Полярне коло і Далекий Схід.

Як з'ясувало видання, у 38 із цих таборів перебуває 6250 осіб, зокрема 621 дитина. У всіх 66 таборах можуть утримувати приблизно 10,8 тис. осіб, серед них 1 тис. дітей. Понад третину таборів створено для громадян Маріуполя, вважають журналісти. У деяких підготовлених таборах ще не розмістили українців.

Аналіз Inews доводить, що в середньому в кожному з таборів проживає 162 особи. Точно журналісти дізналися про існування таборів у таких регіонах:

  • півострів Камчатка – 10 осіб у гуртожитку Камчатського індустріального технікуму в Єлізові;
  • місто Находка, Приморський край – 300 осіб, зокрема 86 дітей. Це був третій поїзд з українцями, який прибув протягом кількох днів. Місцеві ЗМІ писали, що у чотирьох сусідніх містах відкривають 14 таборів, які вміщують до 1350 осіб;
  • Сахалін – 20 осіб;
  • біля міста Ульяновськ – патріотичний освітній центр "Авангард" (кількість українців невідома);
  • селище Леонідівка біля Пензи (там розташоване колишнє звалище хімічної зброї) – 600 осіб;
  • Мурманська область – 20 таборів для українців, включно з готелем "Північне сяйво" у місті Нікель та санаторієм "Лапландія" в Мурмашах (кількість депортованих невідома);
  • Бєлгород (кількість депортованих невідома);
  • Уфа – щонайменше один табір у місцевому університетському гуртожитку (кількість депортованих невідома);
  • Ленінградська область – 530 осіб у таборі-інтернаті "Царицине озеро".

Із деяких таких таборів українці вже почали виїздити. У Нерехті (Костромська область) їхня кількість скоротилася зі 120 до 90, також 15 людей покинули табір у Набережних Челнах.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Українська влада регулярно повідомляє про примусове вивезення окупантами українських громадян. Наприклад, 21 квітня радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв, що зі 100 тис. жителів, вивезених окупантами з Маріуполя, Волновахи та інших регіонів Донецької області, лише 5% хотіли виїхати до РФ, а решту насильно депортували.

Українська омбудсменка Людмила Денісова 23 квітня повідомила, що депортованих жителів Маріуполя РФ доправила до Приморського краю – за 8 тис. км від батьківщини.

Згідно із заявою міноборони РФ від 2 травня, росіяни за період від 24 лютого вивезли з України майже 1,1 млн осіб, зокрема 196 тис. дітей. Про це пише "Інтерфакс".

Президент України Володимир Зеленський заявляв 23 квітня, що, за попередніми даними, окупанти депортували з країни майже 500 тис. осіб, серед них приблизно  5 тис. дітей.