У РФ замінили главу угруповання "Центр", яке воює в Україні

Лапін потрапив під публічну критику після того, як окупанти пішли з Лимана
Фото: Юрій Бутусов / Facebook
Тимчасовим виконувачем обов'язків командувача угруповання російських військ "Центр", яке бере участь у воєнних діях в Україні, призначено генерал-майора Олександра Лінькова. Про це 3 листопада повідомило російське видання "Коммерсантъ" із посиланням на пресслужбу Центрального військового округу РФ.

Він замінив на цій посаді генерал-полковника Олександра Лапіна. Причини ротації воєначальників не повідомляють.

Про Лінькова відомо, що до цього він працював керівником організаційно-мобілізаційного управління ЦВО.

29 жовтня чеченський держканал "Грозный" та російське агентство РБК писали, що Лапіна усунули з посади, джерела в міноборони РФ водночас повідомили URA.RU, що Лапін узяв тритижневу відпустку на лікування.

"На початку наступного тижня він полетить до шпиталю, підлікується, потім ще тиждень відпочине і повернеться у стрій", – розповіло джерело.

Водночас друге джерело зазначило, що Лапін написав рапорт і до командування "Центром" не повернеться.

Контекст:

Лапін зазнав різкої критики в Росії після того, як 1 жовтня українська армія повернула контроль над Лиманом Донецької області. Окупанти у цьому районі потрапили в оточення. Із жорсткою критикою Лапіна виступив глава Чечні Рамзан Кадиров, його підтримав творець ПВК "Вагнер" Євген Пригожин.

Аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW) вважають, що критика військового командування з боку Кадирова та Пригожина підірвала авторитет президента РФ Володимира Путіна.

Також експерти вважають, що через прорахунки на полі бою та мобілізацію Путін зіткнувся з розколом між військовими, патріотами та блогерами. Усі ці групи осіб, на думку експертів ISW, можуть почати поширювати інформацію про те, що президент РФ не повністю контролює ситуацію, а "наслідки такого розвитку подій для його режиму важко передбачити".