У селищі в Херсонській області окупанти вбили 25 мирних жителів – омбудсменка

Селище регулярно обстрілюють
Фото: Людмила Денісова / Facebook
Жителі селища Високопілля Херсонської області залишилися без ліків та продуктів і зазнають тортур та репресій із боку російських окупантів. Про це написала омбудсменка Людмила Денісова у Facebook.

Окрім того, внаслідок ворожого обстрілу з "Градів" селище на кордоні з Дніпропетровською областю залишилося без електрики, газу та питної води.

"У Високопіллі зруйновано всі адміністративні будівлі, не вистачає продовольства та дитячого харчування. Ще одна проблема мешканців – відсутність ліків. У селищі багато інсулінозалежних, онкохворих, людей із захворюванням щитовидної залози. Місцеві повідомляють про загибель 25 мирних жителів", – наголосила Денісова.

За словами омбудсменки, люди намагаються покинути небезпечну зону власним автотранспортом, але через заборону виїзду з боку окупантів та брак пального зробити це майже неможливо.

Контекст:

Після нападу РФ на Україну 24 лютого російські окупаційні війська захопили, зокрема, частину території Херсонської області.

Президент Росії Володимир Путін 25 травня спростив видавання російських паспортів в окупованих районах Запорізької та Херсонської областей. Указ розширює дію рішення, на підставі якого російські паспорти роздавали жителям окупованих Росією Донецької та Луганської областей, на Запорізьку і Херсонську області.

У МЗС України указ Путіна назвали "юридично нікчемним", який "не матиме правових наслідків". Голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута не підтвердив інформацію про роздавання окупантами російських паспортів жителям тимчасово захоплених територій регіону.

В Офісі президента (ОПУ) заявили, що щойно Росія "виснажиться і втратить наступальний потенціал, Україна накопичить достатньо сил – південь нашої країни обов'язково буде звільнений. Це не питання одного дня чи місяця, але й не питання року", – наголосив радник глави ОПУ Михайло Подоляк.

Оперативне командування "Південь" повідомило 28 травня, що ЗСУ перейшли у контрнаступ на півдні України.