У Запорізькій області представниці "департаменту освіти РФ" залякували й переслідували вчителів – СБУ

У СБУ розповіли, що йдеться про колишніх чиновниць міськради Токмака
Скріншот: ssu.gov.ua

Двом колаборанткам із Запорізької області, які сприяли російським окупантам на "посадах" у "департаменті освіти РФ", оголосили підозру у кримінальному злочині. Про це Служба безпеки України поінформувала 18 листопада в Telegram.

"Викрито двох колишніх чиновниць освітньої галузі, які добровільно вступили до створеного агресором "департаменту освіти" міста Токмака. [...] На керівних "посадах" вони сприяли поширенню окупаційного режиму через місцеві заклади середньої освіти", – ідеться в повідомленні.

В українській спецслужбі розповіли, що колаборантки "закликали вчителів повертатися на "робочі місця" й викладати навчальну програму за російськими підручниками і прокремлівськими "методичками".

"У разі незгоди пособниці ворога погрожували освітянам "наслідками" у вигляді незаконних переслідувань. Для залякування й доведення своїх вимог організовували так звані громадські збори, де публічно агітували за підтримку країни-агресора й виправдовували її злочини. У разі переходу на бік ворога "гарантували" виплату російських "зарплат" і лояльне ставлення місцевого "районо", – пояснили у СБУ.

За даними слідства, йдеться про колишню очільницю відділу освіти Токмацької міської ради та її заступницю.

"Наразі вони продовжують переховуватися від правосуддя на захопленій території півдня нашої держави. [...] Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисниць до відповідальності за злочини проти України", – наголосили у СБУ.

Підозру оголосили за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 111-2 (умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво) та окупаційній адміністрації держави-агресора шляхом реалізації чи підтримки рішень та дій держави-агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора, вчинені за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого російські війська захопили частину Запорізької області.

Обласний центр росіяни захопити не змогли, але регулярно обстрілюють його й інші міста регіону ракетами, а також використовують для атак іранські дрони-камікадзе.