Учасники блокади назвали пропозиції уряду щодо переміщення товарів на окуповану територію неприйнятними

Організатори блокади "ЛДНР" назвали пропозиції уряду "неприйнятними"
Фото: Штаб блокады торговли с оккупантами / Facebook

Учасники блокади окупованих районів Донбасу готові продовжувати переговори з Кабінетом Міністрів України, заявив координатор блокади Анатолій Виногродський.

Учасники блокади вважають умови, запропоновані прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом щодо питання блокади поставок вугілля на тимчасово не підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей, неприйнятними.

Про це в коментарі Іnforesist заявив координатор блокади, другий командир батальйону "Донбас" Анатолій Виногродський.

"Ці умови для нас неприйнятні. Ми не віримо в різні комісії, ми не збираємося виконувати обов'язки держави та тих державних структур, що повинні цим займатися", – повідомив Виногродський.

За його словами, вимоги блокувальників залишаються незмінними – "визволення всіх українських полонених та ухвала закону про окуповані території".

"На сьогодні, згідно з законом щодо боротьби з тероризмом, немає постанови Кабінету Міністрів, яка б визначала порядок пересікання вантажів за лінією розмежування на Донбасі. Ми просто допомагаємо нашим товаришам, які є при владі і яких ми найняли виконувати свої обов'язки", – зазначив координатор блокади.

На думку Виногродського, в України є механізми впливу на терористів, що утримують українських полонених на Донбасі.

"Ми можемо вплинути на терористів-бойовиків дуже просто – перекрити їм ринки збуту. Бо ринків збуту в Росії у них немає – їх туди не пускають. У них є ринки збуту тільки у нас. А тому вони дуже сильно залежать від фінансування, почнуть мітингувати і бастувати шахтарі на шахтах, що закриваються, адже їм нікуди збувати вугілля. Я сподіваюся, що це станеться і на металургійних заводах, які закриються", – вважає він.

Виногродський висловив надію, що переговори з Гройсманом триватимуть.

"Наша відповідь Гройсману – так. Ми готові продовжити наші переговори і допомогти уряду виконати те, що він має зробити. Гройсман хотів, щоб ми переглянули перелік товарів, що пропускаються через лінію розмежування. Ми можемо на це піти, але після виконання наших вимог", – заявив керівник блокади.

Ппрем'єр-міністр України Володимир Гройсман запропонував учасникам блокади торгівлі з окупованими територіями увійти до складу комісії з обміну полоненими, а також повідомив, що уряд може скасувати дозвіл Служби безпеки України на переміщення товарів через лінію розмежування.

20 лютого Гройсман заявив, що сторони, зацікавлені у вирішенні питання блокади Донбасу, повинні зустрітися в Кабінеті Міністрів України.

26 грудня 2016 року ветерани добробатів оголосили про початок блокади "ЛДНР", вимагаючи звільнення заручників. Через це на теплостанціях виник дефіцит вугілля. Блокада поширюється і на постачання антрациту з територій, які контролюють проросійські терористи. До 26 січня були заблоковані дві залізничні гілки в Луганській області.

2 лютого учасники блокади перекрили залізничний переїзд поблизу Бахмута Донецької області. 6 лютого у поліції заявили, що поблизу міста Часів Яр Донецької області люди в балаклавах намагалися перекрити дорогу і перешкоджали роботі правоохоронців на трасі Бахмут – Костянтинівка.

10 лютого учасниками блокади була перекрита траса Ясинувата – Костянтинівка, де почалися інженерні роботи та облаштування місцевості.

15 лютого Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про запровадження тимчасових надзвичайних заходів в енергетичній системі України. Заходи спрямовані на мінімізацію використання вугілля антрацитової групи.