Укази РФ про "паспортизацію" жителів тимчасово окупованих територій України ніхто ніколи не визнає – ЄС

Глава представництва ЄС: Чому у РФ думають, що заплановану зараз "паспортизацію" краще сприйматимуть?
Фото: EPA
Російські укази про "паспортизацію" жителів тимчасово окупованих територій України ніхто ніколи не визнає. Про це заявив глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас у Twitter 26 травня.

"Російські окупаційні сили були змушені відмовитися від усіх ідей проведення "референдуму" в Херсонській області через брак будь-якої підтримки. Чому вони думають, що заплановану зараз "паспортизацію" краще сприйматимуть? І в будь-якому разі, таких актів ніхто й ніколи не визнає", – написав він.

Війна Росії проти України Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок приймання в російське громадянство жителів тимчасово окупованих районів Запорізької та Херсонської областей України. Він розширює дію рішення, на підставі якого російські паспорти роздавали жителям окупованих Росією Донецької та Луганської областей на Запорізьку і Херсонську області. Документ набуває чинності від дня його підписання – із 25 травня.

У МЗС України указ Путіна назвали "юридично нікчемним"і таким, який "не матиме правових наслідків".

Указ про введення спрощеного порядку набуття російського громадянства для жителів ОРДЛО Путін підписав 1 травня 2019 року; 17 липня – указ про спрощене набуття російського громадянства для всіх жителів Донецької та Луганської областей України. Станом на червень 2021-го російські паспорти на окупованих українських територіях, за даними української влади, отримало понад 630 тис. осіб. Кремль, зокрема, виправдовував агресію щодо України необхідністю "захисту" російськомовного населення та російських громадян.