Україна розробляє безпілотник для знищення Shahed – ЗМІ

Український дрон Sting має перехоплювати ударні безпілотники Shahed, якими РФ обстрілює Україну
Фото: ЕРА

В Україні працюють над створенням безпілотника Sting, який зможе перехоплювати російські дрони-камікадзе Shahed. Про це 20 жовтня повідомила британська газета The Telegraph із посиланням на команду українських волонтерів "Дикі шершні", які займаються виготовленням FPV-дронів.

За словами розробників, їхній дрон літатиме зі швидкістю понад 160 км/год на висоті приблизно 3 км.

Конструкція Sting схожа на класичний квадрокоптер: він має характерний купол із камерою і боєголовкою в центрі. Систему наведення обладнають штучним інтелектом. Оператор керуватиме дроном за допомогою VR-окулярів.

Схожі БПЛА раніше використовували для перехоплення російських розвідувальних дронів, які високо й повільно літають над полем бою, збираючи дані для артилерійських і ракетних підрозділів, але нова українська розробка набагато дешевша. 

"Його середня вартість у десятки разів нижча, ніж у безпілотника Shahed", – зазначив співрозмовник видання. 

У "Диких шершнях" сподіваються, що недорогі Sting допоможуть зберегти запаси ракет українській ППО. 

Контекст:

Дрони-камікадзе Shahed – іранська розробка. Із 2022 року Тегеран постачає їх Росії, яка використовує БПЛА у війні проти України.

У 2024 році РФ обстрілює Україну, зокрема Shahed, майже щоденно. За даними президента України Володимира Зеленського, станом на 20 жовтня Росія використала щонайменше 6130 іранських дронів.