У Євросоюзі ввели санкції проти Ірану за надання Росії ракет і дронів

Під обмеження ЄС потрапило 14 фіз- і юросіб
Фото: EPA

14 жовтня Рада Європейського союзу внесла до санкційних списків сім фізичних осіб і сім юридичних з Ірану, про це поінформував сайт ради.

"Рада застосувала сьогодні обмежувальні заходи проти семи осіб і семи організацій після передання Іраном ракет і безпілотників Росії. Це рішення слідує за вказівкою Європейської ради в березні 2024 року про те, що, якщо Іран передасть балістичні ракети й пов'язані з ними технології Росії для використання проти України, ЄС буде готовий швидко відреагувати, зокрема за допомогою нових і суттєвих обмежувальних заходів", – ідеться в повідомленні.

У релізі зазначають, що санкції ввели проти організацій (авіакомпанії Saha Airlines, Mahan Air та Iran Air і двох закупівельних фірм), які відповідають за передання й постачання іранських БПЛА й пов'язаних із ними компонентів і технологій у РФ для використання у війні проти України.

Також під санкції потрапило дві компанії, які займаються виробництвом палива, яке використовують для запуску ракет і снарядів.

Серед фізичних осіб, занесених до списків санкцій Євросоюзу, – заступник міністра оборони Ірану Сеєд Хамзе Галандарі, низка членів "Аль-Кудс" – спецпідрозділів у складі Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), представники Центрального штабу й космічного підрозділу КВІР, а також керівники зареєстрованих у ЄС компаній Iran Aircraft Manufacturing Industries та Aerospace Industries Organization.

Ті, хто потрапить у санційні списки, не зможуть в'їхати до Євросоюзу, їх активи заморозять, заборонено також надавати їм кошти або економічні ресурси "прямо чи опосередковано".

Контекст:

Іран із 2022 року передає Росії дрони, яким вона атакує Україну (незважаючи на численні докази, у Тегерані це заперечують). Улітку 2024 року західні ЗМІ повідомили, що найближчим часом РФ може отримати сотні іранських балістичних ракет малої дальності Fath-360. За даними The Times, на початку вересня понад 200 таких ракет доправили у порт на Каспійському морі.

У МЗС України попередили Тегеран, що підтвердження факту передання балістичних ракет РФ "матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин". Офіційно факт передання Росії іранських балістичних ракет США підтвердили 10 вересня. Тоді ж вони ввели санкції проти Ірану за постачання РФ дронів і ракет. Під обмеження, зокрема, потрапили іранські військовослужбовці, розробники зброї, авіакомпанія Iran Air, а також чотири судна, якими у Росію доправляли зброю.

У парламенті Ірану спочатку визнали передання Росії ракет, але потім і президент Ірану Масуд Пезешкіан (у вересні), і глава МЗС Ірану Аббас Аракчі (у жовтні) заявили, що ця інформація не відповідає дійсності.