США оголосили санкції проти Ірану через передання балістичних ракет Росії

До санкційного списку увійшли 10 фізичних і шість юридичних осіб
Фото: EPA

Міністерство фінансів США 10 вересня оголосило про нові санкції проти Ірану через його рішення передати балістичні ракети країні-агресору РФ. Відповідний реліз оприлюднили на сайті казначейства.

До санкційного списку увійшли 10 фізичних і юридичних осіб в Ірані та Росії, а також чотири судна, за допомогою яких Тегеран постачав російській стороні зброю, зокрема безпілотники й ракети.

Під санкції потрапили:

  • Рухолла Катебі з міністерства оборони Ірану, який налагоджує контакти з російським урядом;
  • Ебрагім Бахрамі, контактна особа з питань навчання російських військових в Ірані;
  • Алі Джа'фарабаді з командування військово-повітряних сил Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), який керував запуском супутників в Ірані;
  • Джамалдін Пашаєв, котрий контролює мережу російських судноплавних компаній, які працюють в порту Оля, РФ;
  • Azadegan – афілійована КВІР іранська транспортна компанія, а також пов'язані з нею юридичні особи Amad Behineh Saz Engineering Company, Sanjesh Gostar Dana Engineering and Quality Inspection Company і Talieh Sabz Jehan Group Company;
  • голова ради директорів Azadegan Алі Заре, його заступник Голамреза Ейні Саркаллах і в.о. керівного директора Масуд Нурахмаді;
  • іранське конструкторське бюро Farzanegan Propulsion Systems (Farzanegan), яке постачало російським виробникам зброї зразки двигунів для підтримки російського розроблення крилатих ракет, а також керівники бюро Хоссейн Пурфарзане, Захра Пурфарзане та Хасан Пурфарзане.

Окрім того, США ввели додаткові санкції щодо іранської державної авіакомпанії Iran Air. У релізі зазначено, що компанія транспортувала вантажі від імені КВІР і міністерства оборони Ірану. Авіакомпанія також транспортувала вантаж у Росію, включно з електронікою й деталями для літаків.

Водночас Державний департамент США заніс до свого санкційного списку три організації, серед яких і Iran Air, і розпорядився про конфіскацію п'яти суден, причетних до передання іранських систем озброєнь Росії. Ідеться про судна "Борис Кустодиев", "Порт Оля-3", "Порт Оля-4", "Композитор Рахманинов" і Etim Emin, перейменоване в липні 2022 року на Sapfir, які належать російському TransMorFlot LLC.

Контекст:

На початку серпня Reuters повідомляло, що Іран може передати РФ для війни проти України сотні балістичних ракет малої дальності Fath-360 із максимальною дальністю польоту 120 км і боєголовкою вагою 150 кг. Джерела Bloomberg говорили, що такий крок може призвести до швидкої реакції союзників України, і прогнозували введення нових санкцій проти Iran Air.

За даними The Times, понад 200 балістичних ракет із дальністю до 120 км 4 вересня доправили в порт на Каспійському морі.

У МЗС України застерегли Тегеран, що підтвердження факту передання балістичних ракет РФ "матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин".

6 вересня американська The Wall Street Journal написала, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності.

У парламенті Ірану визнали передання.

10 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Іран передав Росії балістичні ракети Fath-360, й заявив, що РФ може застосувати цю зброю проти України упродовж кількох тижнів.