Українська делегація у США проситиме про постачання ракет ATACMS, але Білий дім відповість відмовою – Politico

Зеленський 21 грудня вирушив до США
Фото: ЕРА

Українська делегація на чолі із президентом Володимиром Зеленським у США проситиме Білий дім про постачання Україні ракет великої дальності ATACMS. Про це з посиланням на свої джерела 21 грудня повідомляє Politico.

За даними співрозмовника видання, українська делегація також має намір домогтися постачання американських безпілотників Grey Eagle і Reaper.

Водночас Politico зазначає, що влада США поки "не готова зрушити з місця" в питанні передання Україні ATACMS. В адміністрації президента Джо Байдена категорично відмовилися надавати цей тип ракет нібито через великі витрати.

Крім цього, у Білому домі вважають, що передання Києву ракет великої дальності може спровокувати президента РФ Володимира Путіна "на використання смертоноснішої зброї всередині України".

Контекст:

Зеленський 21 грудня вирушив до США. Це його перший закордонний візит за час повномасштабного вторгнення Росії.

США надають Україні реактивні системи залпового вогню HIMARS і ракети GMLRS дальністю до 80 км до них. Дальність ракет ATACMS – до 300 км.

Після отримання від західних партнерів сучасної зброї, зокрема американських РСЗВ M270 і HIMARS, ЗСУ знищили низку складів боєприпасів загарбників на тимчасово окупованій території, а також казарми, де розміщувалися російські військові.

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. За його словами, Україні потрібно щонайменше 50 систем HIMARS і M270, щоб ефективно стримувати ворога.

З початку роботи адміністрації Байдена в січні 2021 року США виділили Україні військову допомогу на $20 млрд, зокрема із 24 лютого 2022 року – на $19,3 млрд. Також США надають Україні фінансову й гуманітарну допомогу.