Українські військові в районі Бахмута відкинули окупантів на відстань до 1,5 км – ЗСУ

Українські військові впродовж доби знищили 199 і поранили 244 окупантів на бахмутському напрямку
Фото: EPA

Сили оборони України завдяки контрнаступальним атакам поблизу Бахмута за останню добу відкинули ворога на відстань від 250 м до 1,5 км. Про це вдень 12 травня в ефірі телемарафону заявив речник східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий, відео опублікував "24 канал".

Череватий зазначив, що Бахмут залишається епіцентром бойових дій. Цей напрямок росіяни протягом доби обстріляли 426 разів, також там сталося 40 бойових зіткнень і було завдано 21 авіаудару.

Унаслідок зіткнень українські військові знищили 199 окупантів і поранили 244. Ще 15 російських військових удалося взяти в полон. Також знищено три танки Т-72, бойову машину піхоти, три гармати і п'ять польових складів із боєприпасами.

"У результаті активної оборони наші підрозділи на півночі й півдні бахмутського фронту змогли відкинути окупанта на відстань від 250 м до 1,5 км", – додав він.

Контекст:

Інтенсивні бої в районі Бахмута почалися в липні 2022 року і тривають досі. У Генштабі ЗСУ зазначали, що на захоплення Бахмута РФ кинула найпідготовленіші частини регулярних військ і вагнерівців, більшу частину артилерії окупантів зосереджено саме на цьому напрямку.

14 квітня міноборони Великобританії з посиланням на дані британської розвідки повідомило, що окупанти використовують під Бахмутом підрозділи ПДВ і атаки росіян активізувалися внаслідок покращення взаємодії між ПВК "Вагнер" і десантниками.

Колишній народний депутат, військовослужбовець ЗСУ Єгор Фірсов вважає, що росіяни мають політичне завдання – взяти Бахмут за всяку ціну.

Утримання Бахмута відіграло головну роль у підготовці України до контрнаступу, заявив заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов.

10 травня колишній командир "Азову", який воює у 3-й ОШБр, Андрій Білецький заявив, що військові із цієї бригади звільнили від російських окупантів ділянку української території завширшки приблизно 3 км і завглибшки 2,6 км. На окремих ділянках фронту під Бахмутом Донецької області російські окупанти відступили на дистанцію до 2 км, заявив 10 травня командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський.