Українські військові звільнили село Піски-Радьківські, в Ізюмському районі тривають бої – громада

У селі багато залишків російської військової техніки
Фото: Борівська селищна рада / Telegram
У Харківській області тривають бої на лівому березі Осколу – зокрема, українські військові звільняють лівобережну частину Борівської громади (належить до Ізюмського району). Про це 26 вересня повідомила пресслужба громади в Telegram.

У пресслужбі зазначили, що на півдні село Піски-Радьківські (другий за розміром населений пункт громади, де до війни жило приблизно 2 тис. осіб), уже під контролем ЗСУ. Але українські військові поки що виявляють там окупантів, проводять зачистки, розмінування.

Скріншот: gromada.info

Уже звільнені території потерпають від ворожих обстрілів. Звуки вибухів також постійно чути з півночі, сходу та півдня, ідеться в повідомленні.

"Окупаційна влада залишила громаду, майже всі колаборанти також утекли. Частина місцевих жителів протягом останнього тижня виїхала на безпечніші території. Решта залишається вдома, у разі небезпеки ховається в підвалах та укриттях. Пересуватися вулицями й автошляхами між населеними пунктами наразі небезпечно. Електроенергії, мобільного зв'язку та інтернету немає", – розповіли у громаді.

26 вересня волонтери й місцева влада змогли вперше від початку окупації проїхати на лівобережну територію Борівської громади і привезли приблизно дві тонни гуманітарної допомоги місцевим жителям.

"У супроводі військових через майже знищене село Яцьківка, пошкоджені села Рубці та Лозове, поїхали до Пісок-Радьківських. Люди, яких ми зустріли, були дуже раді і здивовані, адже ще вчора тут точилися бої. На вулицях лежать тіла окупантів, які тут знайшли собі смерть, і їх ще не встигли навіть прибрати", – розповів Борівський селищний голова Олександр Тертишний.

На території села багато залишків знищеної та пошкодженої російської військової техніки. Повністю оцінити масштабів збитків ще не встигли, але вже очевидно, що зруйновано багато житлових будинків, господарських будівель, повністю знищено дитячий садок, дуже пошкоджено школу: вилетіли шибки, у стінах дірки від снарядів, зруйновано покрівлю.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російські війська перебували на території Харківської області від початку повномасштабного вторгнення в Україну – із 24 лютого.

Наприкінці серпня – на початку вересня українські військові розпочали контрнаступ на півдні та сході країни. Станом на 14 вересня під окупацією залишалося приблизно 6% території Харківської області (до контрнаступу було 32%), повідомляв голова ОВА Олег Синєгубов.

23 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що цього місяця на сході України звільнили 9 тис. км&³2; території, приблизно 400 населених пунктів.