Українські захисники зірвали десятки спроб російських атак на півдні і звільнили частину Херсонщини – Зеленський

Зеленський: Окупанти ще й досі хочуть зруйнувати і Миколаїв, і Запоріжжя, і міста Дніпропетровщини
Фото: president.gov.ua
Сили оборони України зупинили наступ російських окупантів на півдні України. Про це 13 червня у своєму зверненні, опублікованому на сайті глави держави, заявив президент України Володимир Зеленський.

"Зупинений наступ окупантів на півдні України. Так, вони досі хочуть зруйнувати і Миколаїв, і Запоріжжя, і міста Дніпропетровщини. Їм поки що вистачає сил, щоб бити з артилерії по Зеленодольську й Гуляйполю. Одеса залишається мішенню для російського флоту... Але вже були зірвані десятки спроб наступу російської армії саме там, саме на півдні. А завдяки контрнаступу вже звільнено частину громад Херсонщини", – сказав Зеленський.

Зараз, за словами президента, ширина фронту становить понад 2,5 тис. км, але стратегічну ініціативу мають ЗСУ.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ захопила частину Харківської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської областей, просунулася у Донецькій та Луганській.

За даними Генштабу ЗСУ станом на 31 травня, у південній частині України російські окупанти зосередилися на обороні захоплених позицій. Перед цим у Головному управлінні розвідки Міноборони України розповідали, що РФ будує третю лінію оборони на півдні України.

Оперативне командування "Південь" повідомило 28 травня, що ЗСУ перейшли у контрнаступ на півдні. 8 червня у британській розвідці заявили, що ЗСУ провели успішні контратаки в Херсонській області.