"Українці не налаштовані чекати на вирок вісім років". Данілов прокоментував вирок щодо MH17

Данілов прокоментував рішення суду у справі про збитий літак "Малайзійських авіаліній"
Фото: EPA
Рішення суду в Гаазі у справі про катастрофу літака MH17 – це лише перший крок до притягнення РФ до відповідальності за її злочини. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов 18 листопада у Twitter.

"Вітаємо рішення суду Гааги щодо справи катастрофи авіалайнера MH17. Вважаємо це першим етапом великого процесу над злочинним путінським режимом. Єдине – українці не налаштовані чекати на вирок вісім років. Злочини рашизму мають бути засуджені водночас зі злочинами фашизму й комунізму", – написав Данілов.

Контекст:

Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади й Нової Зеландії).

Згідно з висновками міжнародної слідчої групи, рейс MH17 збили з комплексу "Бук" із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака комплекс повернули до РФ. Слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області, де базується 53-тя зенітна ракетна бригада збройних сил РФ.

У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17. Росія свою причетність до катастрофи літака заперечує.

9 березня 2020 року Окружний суд Гааги почав розглядати справу про аварію малайзійського літака. Обвинувачених у справі було четверо: "міністр оборони" угруповання "ДНР", громадянин РФ Ігор Гіркін (Стрєлков), голова "ГРУ ДНР", громадянин РФ Сергій Дубінський (Хмурий), його підлеглий, громадянин РФ Олег Пулатов (Гюрза), а також громадянин України, командир розвідувального батальйону 2-го відділу "ГРУ ДНР" Леонід Харченко (Крот).

17 листопада Окружний суд Гааги визнав трьох обвинувачених, двох громадян Росії та одного українця – Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка – винними в катастрофі рейсу МН17. Їх засуджено до довічного ув'язнення. Протягом 14 днів вирок може бути оскаржено.

Ще одного обвинуваченого – росіянина Олега Пулатова – визнали невинуватим, оскільки суд вважає недоведеним, що він мав безпосередній стосунок до запуску ракети, яка збила пасажирський літак.