В ISW пояснили заяву Путіна про закінчення призову в армію "за два тижні"

За даними ISW, мобілізовані не здобувають потрібних знань і практики
Фото: ЕРА

Президент Росії Володимир Путін заявив про завершення часткової мобілізації, тому що починається відтермінований осінній призов. Про це 14 жовтня написав в оперативному аналізі американський Інститут вивчення війни (ISW).

На думку експертів, це зробили для того, щоб звільнити адміністративні органи для звичайного осіннього призову і покращення підготовки осінніх призовників.

"Тому Путіну, імовірно, потрібно зупинити або припинити "часткову" мобілізацію, щоб звільнити бюрократичні ресурси для призову", – вважають вони.

Як заявив 14 вересня російський президент, мобілізовані сили до того, як потрапити на фронт, проходять від п'яти до 15 днів первинної підготовки і навчання з бойовими частинами. Однак, за даними ISW, навіть у цей час мобілізовані не здобувають потрібних знань і практики.

Аналітики зазначають, що багатьох зі здатних вести навчання інструкторів та офіцерів РФ, імовірно, поранили або вбили в Україні ще до початку мобілізації. Крім того, навчальні полігони в Росії недоукомплектовані, і ця проблема залишиться до осіннього циклу призову, пише інститут.

Контекст:

21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу уточнив, що призвати мають приблизно  300 тис. осіб. Водночас росЗМІ писали, що під призов може потрапити 1,2 млн осіб.

Шойгу та Путін стверджували, що мобілізують лише резервістів (тобто громадян, що пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у виші), які мають військово-облікову спеціальність та бойовий досвід. Однак в указі цього не задокументовано, і навіть місцева влада у РФ визнає, що мобілізує і "громадян, яких не мають призивати".

За даними Шойгу, станом на 4 жовтня російську армію вже поповнило понад 200 тис. мобілізованих. У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України зазначили, що Шойгу завищив цифру. Водночас, за даними Forbes, із 21 вересня до 4 жовтня приблизно 700 тис. людей втекли із РФ, рятуючись від мобілізації.

Мобілізовані росіяни заявляють, що їх скеровують на фронт за кілька днів після мобілізації без будь-якої підготовки. Перші мобілізовані окупанти вже здалися в полон в Україні. Генштаб ЗСУ 5 жовтня зазначив, що в окупантів виникають проблеми з матеріальним забезпеченням під час проведення мобілізації у РФ.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголосив, що жодні заяви військово-політичного керівництва країни-агресора Росії не вплинуть на готовність України виборювати свою свободу. "Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю", – заявив він.

За даними Генштабу ЗСУ, російські окупанти із 24 лютого до 12 жовтня втратили в Україні 64 300 військових убитими.