В ОПУ розповіли, коли може відбутися зустріч радників глав держав "Нормандської четвірки"

Перемовини про врегулювання конфлікту проводять у нормандському форматі й у тристоронній контактній групі
Фото: depositphotos.com
Зустріч радників глав держав "Нормандської четвірки" може відбутися 14 грудня, розповів радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Зустріч політичних радників глав держав "Нормандської четвірки" має відбутися найближчим часом. Про це "РБК-Україна" 11 грудня заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Він зазначив, що зустріч можуть провести 14 грудня.

"Росіяни довгий час не погоджувалися на таку зустріч. Але після того, як був проведений об'єктивний аналіз паризьких угод – що і як виконано, особливо в гуманітарній частині, розведенні, "перехідній" інфраструктурі – і публічно це було показано, очевидно, що і Франція, і Німеччина погодилися на те, що зустріч на рівні політичних радників потрібна. Тому довелося погодитися і Росії", – сказав Подоляк.

2014 року, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Перемовини про врегулювання конфлікту на Донбасі проводять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

У Парижі 9 грудня відбувся саміт лідерів "Нормандської четвірки". У його підсумковому комюніке написано, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил і засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості виконали частково. Планували, що наступний саміт відбудеться в березні – квітні 2020 року, однак цього не сталося.

Україна наполягала на проведенні саміту "Нормандської четвірки" до кінця 2020 року, але, за даними ЗМІ, Кремль не планує такої зустрічі найближчим часом.