У межах обміну полоненими росіянам віддали священника УПЦ МП, це допомогло звільнити громадянина США – ГУР

Юсов про обміни полоненими: Здебільшого це робота української сторони на двосторонній основі з країною-агресором
Фото: Андрій Юсов / Facebook
Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов підтвердив, що Україна в межах останнього наразі обміну полоненими передала російській стороні священника. Про це він сказав 14 грудня в ефірі телемарафону, повідомляють "Радіо Свобода" та LIGA.net.

14 грудня під час обміну полоненими в Україну повернулися 64 українські військові та захоплений росіянами громадянин США Мурекезі Суеді, заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Юсов пояснив, що звільнений американець – це активіст, який залишався в Херсоні, його незаконно заарештувала окупаційна влада.

"Можу цікаву деталь повідомити. Сьогодні росіяни у своїх Telegram-каналах повідомили, що вони забрали священника УПЦ МП, який в Україні отримав вирок за державну зраду. Скажу, що не без його допомоги в цьому контексті повернувся сьогодні й громадянин США до України й може повернутися додому", – сказав представник ГУР.

Юсов також прокоментував заяву глави Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір'яни Сполярич-Еггер про те, що вона бачить можливість великої угоди про обмін військовополоненими між Україною та РФ у форматі "всіх на всіх".

Представник розвідки зазначив, що обмін "усіх на всіх" – це складний процес, і над ним працюють.

"Безумовно, залучення Червоного Хреста до цього проєкту має його підсилити та прискорити кінцевий результат. Але попередні обміни – здебільшого це робота української сторони на двосторонній основі з країною-агресором", – сказав він.

Юсов додав в ефірі "Радіо Свобода", що українська влада "хотіла б бачити роботу МКЧХ більш ефективною". Але, за його словами, порівняно з початком повномасштабного вторгнення як співпраця з Червоним Хрестом, так і його позиція стають значно активнішими.

Він відмовився озвучити дані, скільки загалом українців зараз у полоні й заручниках у РФ, "бо триває переговорний процес, і такі дані можуть вплинути на нього". Щодо ув'язнених в окупованій Оленівці Донецької області, за його словами, ідеться про кількасот осіб. Омбудсмен Дмитро Лубінець заявляв, що там лишилося 150 українців.

Контекст:

2 грудня президент України Володимир Зеленський повідомляв, що з російського полону вдалося звільнити 1331 українського захисника.

Найбільший на сьогодні обмін відбувся 21 вересня. Тоді з полону звільнили 215 захисників України, із них 108 – азовці. Росії віддали кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука та 55 російських військових.

Зеленський закликає Росію до  обміну полоненими у форматі "всіх на всіх".