В Україні планують налагодити виробництво бойових машин піхоти ASCOD

БМП ASCOD є на озброєнні провідних армій світу і країн НАТО
Фото: Українська Бронетехніка / Facebook

ТОВ "Українська бронетехніка" в партнерстві з американською General Dynamics і східноєвропейською Czechoslovak Group планує розпочати виробництво бойових машин піхоти ASCOD. Про це компанія повідомила 26 вересня у Facebook.

"Європейське відділення американської корпорації General Dynamics, східноєвропейський промисловий конгломерат Czechoslovak Group і "Українська бронетехніка" розглядають можливість ліцензійного виробництва бойових машин піхоти ASCOD", – ідеться в повідомленні.

Фахівці компанії спільно з військовослужбовцями ЗСУ, Державним науково-дослідним інститутом випробувань та сертифікації озброєння і військової техніки та спеціалістами холдингу Czechoslovak Group відвідали виробничі потужності General Dynamics European Land Systems у місті Трубія (Іспанія), "де ознайомилися з унікальним виробництвом колісної та гусеничної техніки з використанням надсучасних технологій та у відповідності до стандартів НАТО".

Українські військовослужбовці випробували БМП, щоб порівняти динамічні властивості ASCOD з наявною на озброєнні ЗСУ технікою.

За словами гендиректора "Української бронетехніки" Владислава Бельбаса, зараз обговорюють можливість у найкоротший строк постачати ASCOD в Україну, якнайшвидше організувати виробництво й обслуговування платформи в Україні та інтегрувати передові системи озброєння, електроніки і зв’язку для досягнення оперативної сумісності ЗСУ й НАТО.

Як зазначають у компанії, універсальна платформа ASCOD може бути оснащена різноманітними системами озброєння: бойовими модулями з автоматичними гарматами 30/40 мм типу МК 44 Bushmaster, баштами з гарматами калібрів 105 мм або 120 мм і протитанковими керованими ракетними комплексами.

Наразі БМП ASCOD є на озброєнні провідних армій світу і країн НАТО – Іспанії, Великобританії, Австрії та інших.

БМП ASCOD створили австрійська компанія Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug та іспанська Santa Bárbara Sistemas, зараз обидві компанії входять у General Dynamics.

Контекст:

Компанію "Українська бронетехніка" пов'язують із колишнім народним депутатом України Сергієм Пашинським.

За даними ЗМІ, 2022 року ця компанія стала найбільшим постачальником для сил оборони України, передавши зброї на $350 млн.