В Україні у "материнській" справі про вторгнення підозрюють понад 200 високопосадовців із РФ – Венедіктова

Венедіктова про підозрюваних із РФ: До кого дійде прокурор – побачимо
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook
У відкритому в Україні "материнському" кримінальному провадженні про воєнні злочини Росії фігурує понад 200 росіян високого рівня, повідомила на брифінгу 28 березня генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова, її виступ транслювали на YouTube-сторінці UkraineMediaCentre Kyiv.

"У нас є материнська справа, вона стосується збройної агресії Російської Федерації, я її називаю "справа 24 лютого", і по цій справі у нас є вже понад 200 підозрюваних. Це якраз ті воєнні злочинці високого рівня – міністри, члени їхнього Радбезу, сенатори тощо, – хто безпосередньо брав участь", – сказала генпрокурорка.

Вона зазначила, що у цьому списку є і "агенти пропаганди, які своїми діями сприяли розпалюванню війни та ворожнечі".

"До кого дійде прокурор – ми побачимо. Але ми зі свого боку робимо все, що від нас залежить на сьогоднішній момент. Вони вже у нас є підозрюваними, ми вже сходили в українські суди та отримали рішення українського суду щодо арешту для запобіжного заходу – тримання під вартою, – тому що це серйозна стаття, за якою ми їх підозрюємо, і, звичайно, ми їх розшукуємо", – пояснила Венедіктова.

За її словами, тут уже "питання міжнародної спільноти", тобто як прокурори інших країн "сприймають такі злочини".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Уранці 24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну і заявив, що мета РФ "демілітаризація і денацифікація України".

В Україні, за даними Венедіктової, станом на 28 березня відкрили понад 3 тис. кримінальних проваджень про воєнні злочини.

Сам Путін, за її словами, перебуває "під функціональним імунітетом" як президент, тому щодо нього кримінального провадження не відкривали.