В Україні відкрили 20 проваджень через депортацію людей до Росії та Білорусі – Венедіктова

Українська влада регулярно повідомляє про примусове вивезення окупантами українських громадян
Фото: EPA

Україна розслідує понад 20 кримінальних проваджень щодо примусового переміщення осіб у Росію та Білорусь. Про це в коментарі "Укрінформу" повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

нас більше ніж 20 справ щодо примусового переміщення осіб у РФ, Білорусь. Безпосередньо у Кримінальному кодексі України є стаття про геноцид, де чітко зазначається, що примусове переміщення дітей є частиною, яка кваліфікує злочин геноциду, тому для нас це перспективний напрям розслідування", – сказала вона.

Генпрокурорка також зазначила, що розслідування ускладнене тим, що немає доступу до територій і депортованих дітей.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Українська влада регулярно повідомляє про примусове вивезення окупантами українських громадян. Наприклад, 21 квітня радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв, що зі 100 тис. жителів, вивезених окупантами з Маріуполя, Волновахи та інших регіонів Донецької області, лише 5% хотіли виїхати в РФ, а решту було насильно депортовано.

Омбудсменка Людмила Денісова 23 квітня повідомляла, що депортованих жителів Маріуполя РФ доправила до Приморського краю – за 8 тис. км від батьківщини.

Згідно із заявою міноборони РФ від 2 травня, росіяни за період із 24 лютого вивезли з України майже 1,1 млн осіб, зокрема 196 тис. дітей, пише "Інтерфакс".

Британське видання Inews з'ясувало, що таборів для українців у Росії щонайменше 66.