В українських портах залишаються заблокованими майже 80 іноземних суден – Адміністрація морських портів

З українських портів через агресію РФ не можуть вийти іноземні кораблі
Фото: depositphotos.com
В українських портах стоїть приблизно 80 заблокованих іноземних суден разом з екіпажами. Про це 27 червня повідомив заступник глави Адміністрації морських портів Дмитро Барінов на брифінгу, який транслював медіацентр "Україна – Укрінформ".

"Деякі [члени екіпажу] евакуювалися на початку, декого українські моряки замінили. Тому що судно не можна залишати без контролю. На цих суднах залишається товар, але вони не можуть вийти з портів у цих обставинах", – сказав Барінов.

Він додав, що інформації про судно, якому нібито вдалося вийти з Маріупольського порту, не підтверджено – з ним немає зв'язку.

Агентство Anadolu повідомляло, що за підсумками турецько-російських переговорів у Москві 21 червня із захопленого росіянами Маріуполя вийшло перше іноземне судно: турецький суховантаж "Азов Конкорд", який ходить під мальтійським прапором. Посол України в Туреччині підтвердив цю інформацію.

Контекст:

19 березня головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко повідомив, що Росія замінувала у Чорному морі рекомендовані шляхи для цивільних суден від Босфору до Одеси і звинуватила у цьому Україну.

Через блокаду Росією портів у Чорному морі припинився експорт зерна з України, що загрожує голодом мільйонам людей у світі, повідомляв 11 травня Держдеп США. Україна зараз шукає можливості вивезти призначену для експорту продукцію за кордон за умов блокування Росією портів. Світова спільнота також шукає шляхи для відновлення цього експорту.

Однак МЗС України попереджало, що будь-які домовленості про розблокування морських портів, які не враховують інтересів України, буде відкинуто.

Через військову агресію РФ лише у портах Одеської області заблоковано 39 цивільних суден під прапорами 14 країн світу, повідомляли в Одеській ОВА.

За інформацією Держдепу США станом на 11 травня, Росія заблокувала у Чорному морі приблизно 300 вантажних суден.