Убивають батьків, розлучають сім'ї, вивозять "на відпочинок". Дитяча омбудсменка України назвала п'ять сценаріїв викрадення дітей росіянами

Герасимчук: У РФ є чітко спланована політика щодо українських дітей
Фото: Дар'я Герасимчук / Facebook
Повномасштабна війна РФ проти України порушує всі права українських дітей. Про це радниця – уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук сказала 5 березня на конференції United for justice, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми можемо сміливо сказати, що зараз ця жахлива війна порушує абсолютно всі права українських дітей. Не залишилося жодного права, якого не було порушено", – сказала вона.

За словами Герасимчук, у РФ "є чітко спланована політика щодо українських дітей – дії не хаотичні".

Омбудсменка зазначила, що міжнародне гуманітарне право кваліфікує масову депортацію і примусове переміщення дітей як воєнний злочин.

Вона наголосила, що разом із масою інших злочинів, скоєних окупантами – вбивствами і пораненнями дітей, зміною громадянства, передаваннями на всиновлення громадянам РФ, примусом до вивчення російської мови і культури та забороною на все українське, – ідеться про злочин геноциду проти України через українських дітей.

Герасимчук розповіла, що завдяки 307 випадкам, коли вдалося повернути депортованих українських дітей, проаналізували дії окупантів. За цими даними, у росіян є щонайменше п'ять сценаріїв викрадення дітей.

"Перший – коли вони спочатку вбивають батьків, а потім викрадають дитину... Другий – коли росіяни розлучають дітей із батьками під час так званої фільтрації… Третій – коли забирають дітей прямо з родин, іноді позбавляють батьківських прав "незручних батьків". Четвертий сценарій – це вивезення дітей із закладів інституційного нагляду – спочатку не дають українській стороні забрати цих дітей, не погоджують гуманітарні коридори... П'ятий сценарій, напевно, наймасовіший – коли створюють абсолютно неприйнятні для життя дітей на окупованій території умови і пропонують батькам віддати дітей на оздоровлення або відпочинок у дитячих таборах у РФ", – розповіла Герасимчук.

Наразі мета України – негайно припинити примусове переміщення і депортацію, якнайшвидше знайти дітей на території, до якої українська влада не має доступу, і повернути дітей, возз'єднавши їх із біологічними сім'ями на користь дітей і згідно з міжнародним правом, підсумувала омбудсменка.

Контекст:

У Росії 18 червня 2022 року заявляли, що вивезли на свою територію понад 1,9 млн українців, зокрема 300 тис. дітей. Віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук із посиланням на дані розвідки говорила, що відомо про приблизно 1,2 млн депортованих, із них майже 240 тис. – діти.

7 вересня США звинуватили Росію в насильницькій депортації до 1,6 млн українців і проведенні так званих фільтрацій, які передбачають інвазивну перевірку безпеки, допити, розділення сімей і затримання. За даними США, лише в липні в Росію вивезли 1,8 тис. українських дітей.

15 вересня США ввели санкції проти дитячої омбудсменки РФ Марії Львової-Бєлової. За даними мінфіну США, вона безпосередньо керувала зусиллями Росії щодо депортації тисяч українських дітей до Росії й усиновлення українських дітей російськими сім'ями.

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини може підтвердити вивезення у РФ понад 14 тис. українських дітей, повідомив Лубінець 27 січня 2023 року. У коментарі, опублікованому 17 лютого, він заявив, що в РФ може бути до 150 тис. незаконно вивезених українських дітей.

14 лютого факультет охорони здоров'я Єльського університету (США) в межах проєкту Conflict Observatory опублікував результати дослідження, згідно з яким у Росії і в анексованому Криму є мережа зі щонайменше 43 закладів, у яких діти з України зазнають російського ідеологічного оброблення.