Верещук: У рамках маріупольського гуманітарного коридору 4 травня евакуювали 344 людини

Верещук: Маріупольська гуманітарна операція триває
Фото: Ірина Верещук / Facebook
Евакуйовані зокрема з Маріуполя Донецької області 344 особи 4 травня прибули до Запоріжжя. Про це повідомила у Telegram увечері 4 травня віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

"Сьогодні в рамках маріупольського гуманітарного коридору евакуювали 344 людини. Це жінки, діти та люди похилого віку з Маріуполя, Мангуша, Бердянська, Токмака та Василівки. Усі вони щойно прибули до Запоріжжя. Ще одна наша маленька перемога", – написала Верещук.

Вона подякувала співробітникам ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

"Дякуємо співробітникам гуманітарної колони: водіям та співробітникам ДСНС. Маріупольська гуманітарна операція триває", – заявила вона.

У Маріуполі евакуацію 4 травня було оголошено біля торгового центру "Порт Сіті". Про евакуацію з "Азовсталі" цього дня влада не оголошувала.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря, до війни там було приблизно 500 тис. жителів. Бої за Маріуполь точаться із 24 лютого, проте окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби та обстрілювати. Жителі оточеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла, зв'язку та продуктів. Евакуацію мирних жителів із міста у квітні окупанти заблокували на кілька тижнів.

21 квітня президент України Володимир Зеленський сказав, що більшу частину міста росіяни "давно захопили". У Маріуполі, за його інформацією, залишаються заблокованими приблизно 120 тис. мирних жителів. Зокрема, українські військові та частина жителів Маріуполя перебувають у бомбосховищах заводу "Азовсталь", який штурмують окупанти. У промзоні "Азовсталі" перебувають сотні поранених українських бійців – Верещук називала цифру 500.

23 квітня Зеленський пояснив, що деблокувати Маріуполь у військовий спосіб поки що неможливо і командири захисників міста "прекрасно це розуміють".

Президент Росії Володимир Путін 21 квітня публічно озвучував наказ міністру оборони РФ Сергію Шойгу скасувати штурм промзони заводу "Азовсталь". Але бомбардування не припинили. Зокрема, вночі 28 квітня окупанти скинули на військовий шпиталь на "Азовсталі" багатотонні авіабомби, було зруйновано операційну. Є загиблі, поранені та контужені.

30 квітня розпочався процес евакуації з "Азовсталі" за участю ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. На період евакуації оголошували про припинення вогню у районі заводу. До Запоріжжя виїхало 100 людей, які перебували у бомбосховищах на території заводу, сказав Зеленський 1 травня. 3 травня частина евакуйованих приїхала до Запоріжжя.

Попри гуманітарне право, нікого з поранених військових не евакуювали, зазначали в "Азові".

Вже 2 травня російські окупанти знову почали постійне бомбардування "Азовсталі", повідомили захисники Маріуполя.

4 травня командир полку "Азов" Денис Прокопенко опублікував відеозвернення, в якому повідомив, що солдати і далі тримають оборону, але російські окупанти вже другий день, як прорвалися на територію заводу.