Вхід в акваторію Миколаївського порту перекрито, щоб не могли зайти ворожі кораблі – Кім

У Миколаєві, як і в інших портах України, залишилися іноземні судна, котрі заскочив в Україні російський напад
Фото: depositphotos.com (архів)
Судна, які опинилися заблокованими в порту Миколаєва після початку вторгнення, розосередили. Про це розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому 1 липня.

Журналіст нагадав, що кілька тижнів тому окупанти вдарили по зерновому терміналу на території Миколаївського морського порту, і запитав, чи досі залишається в порту зерно, а також іноземні судна, які не можуть покинути Україну.

"Навіщо всім знати, де знаходяться судна та зерно? Судна розосереджені, вони перекрили доступ через акваторію до міста для того, щоб ворожі кораблі не могли пройти", – сказав Кім.

Він зазначив, що тривають переговори щодо можливості виходу суден із порту, але зараз усе заміновано і це неможливо.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

19 березня головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко повідомив, що Росія замінувала у Чорному морі рекомендовані шляхи для цивільних суден від Босфору до Одеси та звинуватила в цьому Україну.

Через блокаду Росією портів у Чорному морі припинився експорт зерна з України, що загрожує голодом мільйонам людей у світі, повідомляв 11 травня Держдеп США. Україна зараз шукає можливості вивезти призначену для експорту продукцію за кордон за умов блокування Росією портів. Світова спільнота також шукає шляхів для відновлення цього експорту.

Проте МЗС України попереджало, що будь-які домовленості про розблокування морських портів, які не враховують інтересів України, буде відкинуто.

За інформацією Держдепу США станом на 11 травня, Росія заблокувала у Чорному морі майже 300 вантажних суден.

За даними Адміністрації морських портів України, в українських портах стоїть приблизно 80 заблокованих іноземних суден разом з екіпажами.