"Ви були серед перших, хто прийшов на допомогу Україні". Зеленський виступив перед парламентом Литви

Члени литовського Сейму стоячи аплодували Зеленському
Фото: Lietuvos Respublikos Seimas / Flickr
Президент України Володимир Зеленський 12 квітня звернувся до Сейму Литви, повідомила пресслужба глави держави.

"Ви були серед перших, хто прийшов на допомогу Україні. І залишаєтеся серед тих, хто дбає про мир і безпеку Європи найбільше. Розпочата Росією повномасштабна війна проти України поставила перед Європою стратегічне питання: чи досі живі цінності, покладені в основу об'єднання народів на європейському континенті після Другої світової війни? Або цінності вже відіграли своє і можуть стати хіба що експонатами в музеях для туристів? Просто частиною історичної спадщини Європи десь у залах старовинних палаців, а не тим, що визначає реальне життя", – сказав президент.

Він додав, що європейці поки що не мають спільної відповіді на це питання, але від неї залежить майбутнє Європи.

У залі литовського парламенту під час звернення Зеленського були президент країни Гітанас Науседа та прем'єр-міністерка Інгріда Шимоніте. На фото, опублікованих LRT, видно, що парламентарі стоячи аплодували Зеленському.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Литва з 1 квітня першою в Євросоюзі оголосила про повну відмову від російського газу. "Прагнучи повної енергетичної незалежності від російського газу, у відповідь на енергетичний шантаж Росії у Європі та війну в Україні, Литва повністю відмовилася від російського газу: із початку цього місяця литовська газотранспортна система працює без імпорту російського газу", – повідомило міністерство енергетики країни.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман заявив, що Україну необхідно прийняти в НАТО. Він зазначив, що Збройні сили України "дуже сильно показали себе" у протистоянні російським окупантам.