Війна Ізраїлю та ХАМАС уже впливає на підтримку України – Боррель

Боррель закликав країни ЄС не забувати про Україну
Фото: EPA

Війна Ізраїлю та палестинського угруповання ХАМАС уже впливає на міжнародну підтримку України. Про це заявив високий представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у зверненні на конференції послів ЄС 6 листопада, його цитує сайт дипломатичної служби Євросоюзу.

Він зазначив, що війна в Ізраїлі є небезпечною для всього світу, але закликав не забувати про війну в Україні.

"Більше, ніж будь-коли, Україна перебуває у боротьбі з російською агресією. Якщо Україна програє, ми програємо. Нам потрібно зберегти одностайність та єдність у підтримці України. Ми – перший постачальник підтримки в Україну", – сказав він.

Боррель наголосив, що підтримка ЄС має допомогти українському військовому наступу стримати російське вторгнення та повернути окуповані території України. Він зазначив, що Росія зазнає величезних втрат, але готова пожертвувати ще більшою кількістю людей, тоді як людські втрати "нестерпні" для українців.

"Будьмо відвертими: криза на Близькому Сході вже має тривалий вплив на нашу політику в Україні", – заявив глава європейської дипломатії.

Він нагадав, що під час нещодавнього візиту до Вашингтона разом із главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Європейської ради Шарлем Мішелем у нього була можливість висловити свою занепокоєність безпосередньо президенту США Джо Байдену та держсекретарю США Ентоні Блінкену, що міжнародна підтримка України може ослабнути. Боррель назвав це "гострою проблемою", у вирішення якої всі члени ЄС мають зробити свій внесок.

Він додав, що багато країн так званого Глобального Півдня досі вважають російсько-українську війну регіональною, а не глобальною проблемою, яка непокоїть насамперед Захід і яку Захід має "швидко вирішити, тому що вони не можуть витримати наслідки цієї війни".

"І ці країни скористаються кризою на Близькому Сході, щоб наголошувати на тому, що вони бачать як суперечності в нашій позиції, або як суперечності між самими європейцями, що виявилося під час останнього голосування за резолюцію в Генасамблеї ООН", – сказав Боррель.

Контекст:

20 жовтня Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Він, зокрема, передбачає допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), який зазнав атаки бойовиків терористичної організації ХАМАС 7 жовтня.

Новообраний спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон (Республіканська партія) 30 жовтня презентував законопроєкт, який передбачає окреме виділення $14,3 млрд для Ізраїлю. Його 2 листопада підтримала Палата представників, тепер законопроєкт має розглянути Сенат, у якому більшість належить представникам Демократичної партії.

31 жовтня видання The Hill написало, посилаючись на заяву Білого дому, що Байден ветує запропонований республіканцями пакет. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі не дав однозначної відповіді, чи скористається американський президент правом вето, якщо Палата представників погодить варіант республіканців, а не його пропозицію.