Військовий експерт Світан: Росіяни виробляють щонайменше одну крилату ракету і 5 тис. снарядів на добу

Дефіцит боєприпасів обмежить росіянам здатність наступати в Україні, зазначали в ISW
Фото: ЕРА

Незважаючи на санкції, Росія й далі виробляє зброю для війни проти України. Про це в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив український військовий експерт, полковник запасу Роман Світан.

"Вони виробляють усе, що вони виготовляли і рік тому. І ракети. Щонайменше одну ракету на день виробляють крилату. Санкції так не відпрацюють, як би хотілося. Тобто є сірі схеми. Припустімо, елементну базу можна, зрештою, у валізі провезти десь із Китаю або з Тайваню. Це вирішують", – сказав він.

Експерт наголосив, що "якщо наркотики возять тоннами, то це ж вирішать, і вони вирішують".

"Вони розуміють, що зараз замість наркотрафіку в них трафік елементної бази відбувається. Втрачають багато. [...] Це проблема для них, але невелика. Вони її вирішують. Ракету за добу щонайменше вони виробляють. Буває більше. За різними позиціями – навіть більше. Вони виробляють 5 тис. снарядів за добу зараз", – пояснив Світан.

За його словами, це небагато.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

"Усе залежить від ширини фронту. Якщо на 10 метрів – це багато. А якщо на 1 тис. км – це дуже мало. Але вони що роблять? Просто вони в одну локацію більше постачають снарядів. І ось у них ще є певні складські запаси. З огляду на динаміку зменшення кількості боєзапасів, які відстрілюють, можна сказати, що вони на нулі щодо складських запасів вийдуть десь до весни", – вважає Світан.

Він зазначив, що йдеться про те, що окупанти з боєприпасами "працюватимуть із коліс", тому що в них на складах уже нічого не залишиться.

"5 тис. снарядів на 100 км – це нормально до виконання наступальних дій. І вони будуть ці 5 тис. на добу використовувати, будуть намагатися нас витискати. У нас уже є певний паритет. Певний поки паритет. Ми теж уже десь можемо 5–7 тис. снарядів – щоправда, по всій лінії фронту – працювати. Тобто по всій 1 тис. км. Чому я й кажу: бракує. Нам потрібні снаряди, нам потрібні гармати", – підкреслив Світан.

Військовий експерт Світан: Зараз на фронті українці "відмінусовують" 600–700 росіян на день, а щоб у Росії помітили втрати, треба до 3 тис. на день. Читайте повну версію інтерв'ю

VIDEO] Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

За оцінкою української військової розвідки станом на листопад 2022 року, внаслідок міжнародних санкцій можливості російського військового виробництва значно скоротилися.

РФ шукає снаряди для артилерії, танків, "Градів" по всьому світу, заявляв у грудні начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов. На запитання, чи можливий у росіян "технічний голод" через санкції, Буданов відповів, що він уже настав.

"Російська армія стикається з майже ідентичними проблемами, із якими стикаємося й ми. Тільки ми з березня, а вони [військові РФ] приблизно з початку осені. Як у нас проблема зі снарядами до артилерії, яку ми вирішуємо завдяки партнерам, так і в них це почалося. Як у нас почалися проблеми з осколково-фугасними снарядами до танків, так само в них. Те саме стосується ракет до реактивних систем залпового вогню" ,розповів начальник ГУР.

11 січня 2023 року в оперативному аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначали, що нездатність російського військово-промислового комплексу вирішити проблему браку боєприпасів, імовірно, перешкоджатиме здатності військ РФ підтримувати наступальні операції в Україні.