Військовозобов'язаним видаватимуть дозвіл на виїзд із населеного пункту проживання – Генштаб ЗСУ

У Генштабі ЗСУ нагадали, що закон, згідно з яким у воєнний час не можна покидати місце проживання без дозволу військкомату, діє вже 30 років
Фото: ssu.gov.ua
Генеральний штаб Збройних сил України розробив порядок надання дозволів військовозобов'язаним громадянам України, із якими вони зможуть виїхати за межі населеного пункту, де живуть. Про це пресслужба Генштабу ЗСУ повідомила 5 липня у Facebook.

У Генштабі пояснили, що норма закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час заборонено виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів із місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

"Із метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК і СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час", – ідеться в повідомленні.

Дозвіл видають на період від 30 діб до року, залежно від категорії суб'єкта. Розглядають додаткове нормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні кордони у зв'язку зі службовою чи особистою необхідністю.

"Просимо з розумінням ставитися до регуляторних заходів, продиктованих законами України, умов воєнного стану та ведення війни", – закликали в Генштабі ЗСУ.

Про правила видавання дозволів військовозобов'язаним на виїзд із місця проживання у Генштабі не розповіли.

Водночас Запорізька обласна військова адміністрація в Telegram 4 липня опублікувала порядок видання дозволів. Ця інформація стала першою офіційною заявою місцевого органу влади про обмеження та заборону в'їзду/виїзду за межі місця проживання (перебування) в умовах загальної мобілізації в Україні.

За повідомленням ОВА, виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації громадян, які перебувають на військовому обліку у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, дозволено лише за наявності спеціального дозволу керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Дозвіл на виїзд видають керівники центрів комплектування таким категоріям громадян України:

  • призовникам, яким надано або які мають право на відтермінування від призову на строкову військову службу, терміном до одного року, але не пізніше від дати закінчення відтермінування;
  • особам призовного віку за наявності поважних причин (хвороба чи смерть рідних тощо) на строк до 30 діб;
  • військовозобов'язаним та резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (повний перелік визначено у ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), на строк до одного року, за наявності підтверджувальних документів, але не пізніше від дати закінчення права на відтермінування;
  • військовозобов'язаним та резервістам, заброньованим на період мобілізації та воєнний час на строк до 30 діб, але не пізніше від дати закінчення строку дії свідоцтва про відтермінування від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або дати, зазначеної у виписці з наказу Міністерства економіки України щодо бронювання;
  • в окремих випадках за рішенням керівника центру комплектування іншим військовозобов'язаним та резервістам за наявності інших поважних причин із поданням ними відповідних документів на строк до 30 діб.

Кому не потрібно отримувати дозвіл:

  • знятим із військового обліку. Підставою для виїзду є позначка про зняття з обліку військовозобов'язаного;
  • особам, які вибувають у відрядження та військовозобов'язаним, заброньованим на період мобілізації та воєнний час. Із собою необхідно мати паспорт, військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, посвідчення про відтермінування або завірений керівником ТЦК і СП витяг із наказу Міністерства економіки України та посвідчення про відрядження;
  • призовникам, військовозобов'язаним та резервістам, знятим з обліку для переміщення в іншу місцевість (територіальну одиницю). Підставою є позначка в посвідченні або військовому квитку / тимчасовому посвідченні. Такі громадяни мають стати на облік за новим місцем дислокації протягом семи діб із дати зняття з обліку.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан уранці 24 лютого після початку вторгнення російських військ в Україну. Наразі його продовжено до 23 серпня 2022 року.

Того самого дня президент оголосив в Україні загальну мобілізацію. Зеленський заявляв, що зараз Україну захищає 700 тис. людей. Планова мобілізація у країні триває.

4 липня в Міноборони України заявили, що "станом на зараз" у ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок.