"Винних притягти до відповідальності". Зеленський назвав три теми засідання РНБО 23 червня

Зеленський анонсував за підсумками РНБО 23 червня притягнення до відповідальності посадовців, через яких укриття в Україні в незадовільному стані
Фото: president.gov.ua

Засідання Ради національної безпеки і оборони України 23 червня присвячено трьом темам: безпека людей, судова сфера, європейське майбутнє України. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у Telegram.

Зеленський оприлюднив відео з кадрами, знятими на засіданні.

"Перша тема – безпека людей. Чверть бомбосховищ по Україні й третина по Києву непридатні для використання. Рішення РНБО: винних притягти до відповідальності, а всі захисні споруди привести в належний стан", – написав глава держави.

Друга тема, за словами президента України, – суди.

"Продовжуємо судову реформу в тісній співпраці з ЄС. Посилюємо відповідальність за корупцію в системі правосуддя. Окремо опрацьовуємо механізм для захисту в судах іноземних і внутрішніх інвестицій", – пояснив він.

Третя тема, яку порушили на засіданні – майбутнє України в ЄС.

"Прискорюємо роботу над виконанням європейських рекомендацій", – сказав Зеленський.

Контекст:

В Україні почали масово перевіряти укриття після того, як у ніч проти 1 червня внаслідок ракетної атаки біля поліклініки в Деснянському районі Києва загинуло троє людей (серед них дев'ятирічна дівчинка), які прийшли в укриття, але не змогли в нього потрапити. 3 червня у Києві створили комісію для ревізії бомбосховищ.

Поліція розпочала розслідування через замкнене укриття. Затримали охоронця поліклініки й трьох посадових осіб. 2 червня їх повідомили про підозру: чиновників – у службовій недбалості, яка призвела до тяжких наслідків, охоронця – у залишенні в небезпеці, що спричинило смерть.

В Україні станом на 10 червня обстежили 62 912 укриттів, повідомили у ДСНС. Закритими виявилися 9,3%, непридатними до використання – 23,6% з перевірених. Зокрема, у Києві обстежили 4655 укриттів, із них закритими виявилися 0,6%, непридатними до використання – 34,6%.

Зеленський на запитання журналістів про те, хто відповідатиме за трагедію в Києві, заявив 1 червня: "Може бути нокаут". У такій відповіді ЗМІ й експерти побачили натяк на ймовірне звільнення голови КМДА Віталія Кличка, який у минулому був боксером.

Також у ЗМІ обговорювали ймовірне звільнення голови КМВА Сергія Попка й призначення на цю посаду голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма. Кім 22 червня заявив, що в нього "не було таких планів".