Розтрата 120 млн грн, виділених на продукти для армії. СБУ повідомила про підозру керівників двох підприємств

Бюджетні гроші отримали фірми без виробничої бази й обладнання
Фото: Служба безпеки України / Telegram
Служба безпеки України викрила схему масштабних розкрадань бюджетних коштів, призначених на забезпечення харчування Збройних сил України. Про це пресслужба СБУ 3 лютого повідомила в Telegram.

За даними слідства, співробітники одного з департаментів Міноборони уклали контракти з керівниками двох комерційних структур на оптове постачання харчових продуктів до місць дислокації військових. Водночас бюджетні гроші переказали на рахунки підприємств, які не мали виробничої бази й технологічного обладнання для надання відповідних послуг.

Замість встановленого договором постачання учасники схеми виводили кошти на рахунки афілійованих фірм. У СБУ повідомляють, що збитки, завдані Міністерству оборони, становлять понад 119,5 млн грн.

На підставі зібраних доказів двох керівників підприємств, які долученні до схеми, уже повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем). Триває розслідування і щодо встановлення причетності посадових осіб до злочинної схеми, ідеться в повідомленні.

Окрім того, у Київській області співробітники СБУ викрили командира однієї з військових частин на розкраданні майже 2,4 млн грн, виділених на харчування особового складу. Він залучив до співучасті чотирьох підлеглих і комерсантів, які переказували відкат начальнику частини. СБУ також має намір повідомити їх про підозру за розтрату й хабар посадовій особі.

Контекст:

21 січня видання ZN.UA повідомило, що відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців удвічі-утричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ "Актив компані", про контракт із яким ішлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є неправильним та маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони також опублікувало свою позицію. У відомстві вважають, що інформацію про закупівлі поширюють "з ознаками умисних маніпуляцій" і вона вводить в оману.

Згодом у Міноборони заявили, що сталася "звичайна технічна помилка", відомство зараз проводить внутрішні перевірки, виправляє неточності й готує додаткові угоди щодо постачання. Міністр оборони додав, що документа, опублікованого у ЗМІ, "ще не існує" і "жодної копійки по ньому не витрачено".

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевнив, що в Міноборони і ЗСУ – "нульова толерантність до корупції".

24 січня директора департаменту закупівель Міністерства оборони України Богдана Хмельницького звільнили, як і заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова, якому підзвітний цей департамент.

Після скандалу народні депутати зареєстрували законопроєкт №8381 "про повернення певної прозорості в оборонні закупівлі".