"Ворог розгублений, особовий склад деморалізований". У ЗСУ розповіли про головні успіхи українських військових на півдні

Українські військові за два дні знищили приблизно 10 артилерійських установок окупантів на півдні, сказала Гуменюк
Фото: 59 окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка / Facebook (архів)

Російські окупаційні війська підтягують додаткові резерви на півдні України, але процес відбувається дуже мляво. Про це 11 липня на брифінгу у медіацентрі "Україна" розповіла начальниця пресцентру сил оборони оперативного командування "Південь" України Наталія Гуменюк, "Укрінформ" вів трансляцію.

"Активність зі стягування техніки та підтягування ворожих резервів відбувається, але дуже мляво. Ми розуміємо, що їм потрібний на це час, їм потрібний на це ресурс, і вони їх вишукують на якихось своїх ресурсах і резервах. Вона потроху спостерігається, але на фоні загальної розгубленості ворога і деморалізації особового складу. Тому ми не послаблюємо уваги до цього", – сказала вона.

Українські військові вважають, що окупанти шукатимуть способів утримати "хоча б ті позиції, які мають зараз", додала Гуменюк.

За словами начальниці пресцентру, головні здобутки українських військових на півдні зараз – це ураження командних пунктів і логістичних центрів – складів боєприпасів і пально-мастильних матеріалів.

"Це достатньо суттєво, тому що ми вражаємо одиниці, які становлять велику загрозу для тих населених пунктів, які піддаються  обстрілам, це і важка ствольна артилерія, і реактивні системи залпового вогню. Таких установок знищено близько десятка за ці два вихідні дні", – повідомила Гуменюк.

Вона також розповіла, що жителям тимчасово окупованих територій півдня України треба евакуюватися.

"Це звичайний, адекватний і дбайливий заклик місцевої влади. Евакуюватися, якщо це можливо, – це найкраще, що може зробити мирне населення. Тому що вести бойові дії із зачистки від окупантів дуже складно, розуміючи, що є мирне населення, яке може бути використане як живий щит", – сказала Гуменюк, зазначивши, що виїзд з окупованої території Херсонської області росіяни заблокували.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. У Росії її називають спецоперацією. Наразі РФ окупувала частину Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Харківської областей, просунулася до Донецької і Луганської. Росія також тимчасово контролювала частини Київської, Сумської та Чернігівської областей, але на початку квітня північні регіони звільнили від окупантів.

Оперативне командування ЗСУ "Південь" повідомило 28 травня, що українські військові перейшли у контрнаступ на півдні. Президент України Володимир Зеленський називав головною метою ЗСУ на півдні звільнення Херсона. Радник глави Офісу президента України Олексій Арестович казав у червні, що ЗСУ перебувають приблизно за 15 км від міста.

10 липня вийшло інтерв'ю міністра оборони України Олексія Резнікова, в якому він сказав, що Зеленський доручив підготуватися до деокупації півдня.

Жителів Херсонської області українська влада неодноразово закликала виїхати з тимчасово окупованих територій або підготувати укриття напередодні контрнаступу ЗСУ.