Втрати українських військ оцінюють у 2,5–3 тис. загиблих та майже 10 тис. поранених – Зеленський

Зеленський: Ми всі маємо зробити все можливе, щоб ця війна не була нескінченною
Фото: president.gov.ua
Втрати українських військових у війні з Росією від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого українська влада оцінює у 2,5–3 тис. загиблих, заявив президент Володимир Зеленський. Про це він сказав в інтерв'ю CNN, опублікованому 15 квітня.

За словами Зеленського, приблизно 10 тис. українських солдатів поранено і, цитує його CNN, "важко сказати, скільки з них виживе".

Водночас він нагадав, що незворотні втрати Росії становлять до 20 тис. осіб.

Президент наголосив, що оцінити кількість загиблих мирних жителів дуже важко.

"Південь нашої країни, де міста та селища блоковані, наприклад, Херсон, Бердянськ, Маріуполь, та райони на схід, де Волноваха, – ми не знаємо, скільки людей загинуло на цих заблокованих територіях", – сказав він.

Журналісти попросили Зеленського прокоментувати трагічні відео, що демонструють смерть і розруху в країні, зокрема відео "Настоящего времени", де жителька села Бузова в Київській області, яке було під окупацією російських військових, упізнає тіло свого сина, виявлене в колодязі.

"Для мене це великий біль. Я не можу дивитися на це як батько, тому що все, що ти хочеш після цього, – це помститися і вбити. Я маю спостерігати як президент держави, де багато людей померли і втратили своїх близьких, і є мільйони людей, які хочуть жити", – відповів Зеленський.

Він наголосив, що всі українці "хочуть боротися".

"Але ми всі маємо зробити все можливе, щоб ця війна не була нескінченною. Що довше вона буде, то більше ми втратимо. Усі втрати будуть такими самими, як ця", – сказав він.

Контекст:

Про втрати серед українських військовослужбовців президент України востаннє говорив 12 березня тоді, за його словами, загинуло майже 1300 військових.

Росія офіційно визнала загибель 1351 російського військовослужбовця, ще 3825, за твердженнями Генштабу ЗС РФ станом на 25 березня, дістали поранення.

Точна кількість жертв російської агресії в Україні поки що невідома. За даними ООН станом на 15 квітня, підтверджено 1982 жертви та 2651 пораненого серед мирних жителів, але в ООН зазначають, що фактичні цифри набагато вищі.

У Київській області, за інформацією генпрокурорки України станом на 10 квітня, загинуло 1222 особи. В Харківській області, за інформацією поліції станом на 15 квітня, загинуло 510 мирних жителів. У Донецькій, за даними голови ОВА Павла Кириленка, загинуло 241, поранено 782 осіб (без урахування Маріуполя та Волновахи).

За інформацією влади Маріуполя станом на 12 квітня, у місті загинуло понад 10 тис. мирних жителів. Радник мера міста Петро Андрющенко припускає, що загинути могло майже 20 тис. містян.

За даними Офісу генпрокурора станом на ранок 15 квітня, загинуло 198 дітей, 355 поранено.