Від початку року СБУ нейтралізувала понад 4,5 тис. кібератак в Україні – голова департаменту кібербезпеки

Вітюк: Більшість хакерів із російських спецслужб, які працюють по нас, знаємо поіменно
Фото: ssu.gov.ua
2022 року СБУ нейтралізувала понад 4,5 тис. кібератак і кіберінцидентів у країні, це більше ніж утричі перевищує торішню кількість. Про це заявив начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, повідомили у спецслужбі.

"Ми підійшли до 2022 року, маючи позаду восьмирічний досвід гібридної війни. Війна в кіберпросторі тривала й раніше. На момент вторгнення ми вже були готові до найгірших сценаріїв. А масовані кібератаки, які ми відбили в січні та лютому, стали додатковими тренуваннями перед вторгненням", – наголосив Вітюк.

Він підкреслив, що з початком повномасштабної агресії роботи побільшало. Якщо 2020 року зафіксували майже 800 кібератак, 2021-го – 1400, то вже цьогоріч їхня кількість зросла більше ніж утричі.

"Сьогодні країна-агресор завдає в середньому більше ніж 10 кібератак на добу. Про більшість українське суспільство, на щастя, навіть не знає", – сказав Вітюк.

За його словами, у зоні особливої уваги ворога – енергетика, логістика, військові об'єкти, а також бази даних органів влади та інформресурси.

"Ми моніторимо ризики й загрози в режимі реального часу 24/7. Більшість хакерів із російських спецслужб, що працюють по нас, знаємо поіменно. Іде робота з їх документування. Після перемоги України на них чекатиме окремий блок засідань міжнародного військового трибуналу", – пообіцяв глава департаменту.

Ще в листопаді Вітюк говорив, що цього року відбили приблизно 3,5 тис. кібератак.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Служба безпеки України нейтралізує кібератаки на ресурси органів державної влади та військового управління України.

На початку травня в Держспецзв'язку припустили, що російські кібернаступальні операції в Україні, імовірно, досягли свого максимуму, але й після цього кібератаки на українські сайти відбувалися. Зокрема, 16 серпня атаки зазнав офіційний сайт "Енергоатому".

У жовтні, коли Росія активізувала ракетні обстріли та атаки дронів-камікадзе на енергетичну інфраструктуру України, українські енергетичні об'єкти опинилися також під постійними кібератаками, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зі свого боку українська ІТ-армія регулярно здійснює атаки на ресурси країни-агресора РФ. 1 серпня Мінцифри повідомляло, що українська ІТ-армія від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну атакувала понад 6 тис. російських онлайн-ресурсів.