За три місяці з України виїхало майже 5 млн осіб, понад 2 млн в'їхало в країну – Держприкордонслужба

Із 10 травня потік українців на в'їзд в Україну перевищує кількість тих, хто покидає країну
Фото: depositphotos.com (архів)
Із 24 лютого до 24 травня українські прикордонники оформили понад 7,4 млн осіб, які перетнули державний кордон в обох напрямках. Про це повідомила у Facebook пресслужба відомства.

Від початку повномасштабної війни з України виїхало 4,8 млн людей, більшість із них – українські громадяни. Водночас повернулося в Україну за цей час понад 2,2 млн українців, повідомили в Держприкордонслужбі. Скільки до країни приїжджало не українських громадян, не уточнюють.

У відомстві зазначили, що з 10 травня більше українців в'їжджає в Україну, ніж їде з країни.

Також прикордонники повідомили, що оформили понад 38,5 тис. транспортних засобів із гуманітарною допомогою.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

За даними ООН станом на 24 травня, від початку повномасштабного вторгнення Росії Україну покинуло 6,6 млн людей. Головний потік біженців у Європі прийняли Польща, Румунія та Угорщина. За інформацією ООН, понад 945 тис. осіб вивезли росіяни на територію РФ.

В ООН також повідомляють, що із 28 лютого в Україну в'їхало 2,1 млн осіб, але зазначають, що ці переміщення "можуть бути маятниковими і не обов'язково свідчать про стійке повернення". Держприкордонслужба на початку березня повідомляла, що більшість із тих, хто в'їжджає, – чоловіки, які "повертаються на батьківщину для захисту суверенітету і територіальної цілісності".

Президент України Володимир Зеленський 11 травня заявив, що свої домівки через війну покинуло 12 млн українців, і щонайменше 95% із них хочуть якнайшвидше повернутися додому.