"Заднім числом ми всі розумні". Путін заявив, що Росії треба було раніше захоплювати Донбас

Путін заявив, що РФ спочатку нібито "сподівалася", що Луганськ і Донецьк зможуть "возз'єднатися" з Україною, а потім "воз'єднала" їх із собою
Фото: EPA
Президент РФ Володимир Путін вважає, що Росія запізнилася із "приєднанням" тимчасово окупованих територій українського Донбасу. Про це він заявив на організованій Кремлем зустрічі з обраними матерями російських військовослужбовців, котрих відрядили воювати в Україну, фрагмент відеозйомки якої оприлюднив Telegram-канал "Вы слушали Маяк".

"Щодо 2014 року, заднім числом ми всі розумні, виходили з того, що, можливо, вдасться домовитися й Луганськ і Донецьк у межах Мінських домовленостей все-таки зможуть якось возз'єднатися з Україною", – заявив президент РФ.

Путін додав, що у Кремлі нібито "щиро до цього йшли".

"Але ми ж не відчували до кінця настрої людей, до кінця неможливо було зрозуміти, що там відбувається", – сказав він.

Тепер, як стверджує Путін, для нього стало очевидним, що "возз'єднання" окупованих територій Донецької і Луганської областей України з Росією "мало відбутися раніше". За його словами, "добре, що це взагалі сталося".

"Можливо, і не було б стількох втрат серед мирних громадян, не було б стількох загиблих дітей", – зізнався президент країни-агресора у воєнних злочинах.

Контекст:

У 2014–2015 роках Росія під керівництвом Путіна спочатку незаконно анексувала український Крим, а потім окупувала частину Донецької і Луганської областей, "призначивши керувати" захопленими регіонами представників бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

30 вересня 2022 року Путін підписав "договори" про "входження" до складу РФ тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей після псевдореферендумів, організованих Росією.

2 жовтня "договори" визнав "законними" Конституційний суд РФ, 3 жовтня їх схвалила Держдума РФ, а 4 жовтня – Рада Федерації РФ, 5 жовтня Путін затвердив незаконну анексію захоплених українських територій.

Президент України Володимир Зеленський 4 жовтня визнав нікчемними укази Путіна про визнання "незалежними" Криму і чотирьох областей України.

ЗСУ щодня деокупують частину тих українських земель, які, за заявами загарбників, було "приєднано" до РФ.