Заяви Путіна свідчать про те, що він не відмовився від своїх цілей у війні – ISW

Риторика Путіна свідчить про його бажання продовжувати війну в Україні, заявляють у ISW
Фото: kremlin.ru

Останні висловлювання президента РФ Володимира Путіна щодо України свідчать про те, що він і далі переслідує "максималістські" цілі, заради яких віддав наказ здійснити повномасштабне вторгнення. Про це повідомив в оперативному аналізі американський Інститут дослідження війни (ISW).

"Путін заявляв, що "Україна втратила суверенітет" і "США використовують Україну як таран" проти Росії, Союзної держави Росії та Білорусі, ОДКБ і СНД", – указують в ISW.

Аналітики згадали, що риторику президента РФ підтримав речник держдуми РФ В'ячеслав Володін. Він, зокрема, стверджував, що "Україна є окупованою НАТО" і "вона стала колонією США".

В Інституті дослідження війни зазначили, що така риторика несумісна з переговорами на рівноправній основі про припинення вогню, не кажучи вже про закінчення війни, розпочатої Росією.

"Натомість це рішуче свідчить про те, що Кремль досі прагне воєнної перемоги в Україні та зміни влади в Києві, що вплинуло б на переорієнтацію України від Заходу. Це також вказує на те, що цілі Путіна виходять за межі території, яку він намагався анексувати", – додали аналітики.

Контекст:

24 лютого Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" та "денацифікації" України. Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

30 вересня Путін у зверненні, присвяченому незаконній анексії українських територій, висунув вимагу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, водночас відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

26 жовтня Путін під час відеозустрічі з керівниками органів безпеки та спецслужб країн СНД зробив низку заяв щодо України. Зокрема повторив за російською пропагандою і воєначальниками бездоказову тезу про нібито плани України застосувати "брудну бомбу". Російський президент заявив, що Україна начебто "фактично втратила суверенітет і безпосередньо нею управляють зі США, які використовують її як таран проти Росії". Також Путін згадав про "біологічні лабораторії", про нібито існування яких на українській території неодноразово говорила російська пропаганда.